Az uzsorás halála: tizenöt év fegyház

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki a vád szerint meggyilkolt egy neki hitelező uzsorást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Szentlőrinckáta közelében.

Koszta János, a táblabíróság sajtószóvivőjének ismertetése szerint a 38 éves vádlottat előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a bíróság, helybenhagyva az ügyében első fokon hozott ítéletet.

A Szentlőrinckátán élő vádlott 2004 őszén uzsorakamatra kért kölcsön pénzt későbbi áldozatától, aki Jászfelsőszentgyörgyön lakott. A vádlott először 200 ezer forintot kért 70 százalékos kamatra, de azt nem tudta időben visszafizetni, így újabb kölcsönök után már 800 ezret kellett megadnia.

A pénzt 2005 elején egy rokonától kért kölcsönből fizette meg, de közben újabb hitelért folyamodott a sértetthez. Tőle 2005 tavaszán 350 ezer forintot kapott kölcsön, majd a következő két évben három pénzintézettől összesen csaknem 2,5 millió forint hitelt vett fel, továbbá egy magánszemélytől 3 millió forintot. Ezen túlmenően a munkahelyéről - egy benzinkútról - is ellopott 600 ezer forintot, amiért jogerősen el is ítélték.

A két éven át, 2007 tavaszáig tartó, szinte átláthatatlan hitelfelvételek és rendezetlen törlesztések következménye az lett, hogy a vádlott a házát is elvesztette. A sértett eközben egyre többet követelt tőle: 2007 augusztusában 3 millió forintot, pár hónap múlva 3,8 milliót, míg 2008. február 4-ei határidővel már 6 milliót.

A vádlott többször is halasztást kért, de a sértett ragaszkodott a határidőhöz, így a megadott nap estéjén, Szentlőrinckáta és Jászfelsőszentgyörgy között, egy földúton találkoztak. A vádlott pénznek látszó papírköteggel érkezett, a kocsijában pedig egy konyhakést rejtett el.

Miután a vádlott az autóban átadta a csomagot, a késsel megszúrta a sértett nyakát. Kisebb dulakodás után a vádlott a férfit 17 alkalommal szúrta meg, közülük három önmagában is halálos volt. A vádlott ezt követően megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat, de a sértett holttestét másnap megtalálták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.