Az ünnep fűszerei

A karácsonyi lakoma hagyományosan az év egyik legfontosabb étkezése, melyen mindenki igyekszik a tőle telhető legbőségesebb és leggazdagabb menüt kínálni. A manapság viszonylag olcsó és könnyen hozzáférhető fűszernövényeket, melyeknek főleg az ünnepi időszakban jut főszerep, valaha csak a nemesek engedhették meg maguknak, hisz az Ázsiából és Afrikából származó különlegességeket aranyárban mérték. Nem véletlenül: Európába eljuttatni nemcsak hosszadalmas és költséges, de veszélyes vállalkozás is volt. Bár ma már a sarki kisboltban is megvásárolhatóak ezek a különleges aromájú fűszerek, a karácsonyi bőségtál továbbra is őrzi az emlékét a letűnt korok fényűzésének.

Egyes fűszerek persze már a nagy földrajzi felfedezések kora előtt is megjelentek nálunk. A Földközi-tenger mellékéről származó ánizs az ókor óra ismert és kedvelt gyógynövény, melyet a rómaiak hoztak be Pannóniába. A középkor egyik kedvence volt, nálunk is termesztették a déli, délnyugati országrészben.

Az ánizs aromája köményre emlékeztető, de annál erőteljesebb. Gyökérzöldségekből és káposztafélékből készült főzelékekhez, vadas ételekhez, mártásokhoz szokás használni, de csak kis mennyiségben. Leggyakrabban édes és sós süteményekben találkozhatunk vele, illetve a likőrgyártás kedvelt alapanyaga is.

Étvágyjavító, emésztést serkentő és felfúvódást megszüntető hatása miatt a nagyobb eszem-iszom alkalmával érdemes ánizsos ételeket és italokat fogyasztani, bár ez a legtöbb tipikus karácsonyi fűszerre igaz.

A Dél-Kínában honos csillagánizs felhasználási területe hasonló, íze, illata erőteljesebb, de formája miatt az ünnepi dekoráció részévé is vált.

A fahéjat aligha kell bemutatni, a jellemző illatú és édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer manapság egészen hétköznapinak számít, legszívesebben mégis a hideg évszakokban alkalmazzák édességek, forró italok megbolondítására. Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják a fahéjfa vagy kasszia kérgéből előállított fűszert, Magyarországon a 15. században jelent meg. Nálunk a Kínából származó kassziakéreg kevésbé elterjedt, ennek íze csípősebb, kinézetre pedig vastagabb és fásabb. Majdnem mindenhez illik, amit édesíteni szokás, de kis mennyiségben sertés-, bárány- és szárnyashúsokhoz is jól illik. Javítja az emésztést, erősíti a gyomrot, normalizálja a vércukorszintet, ezért válhatott a lakomák utáni desszertáradat részévé.

Illóolaja melegítő, vérbőséget okozó, de már illata is nyugtató, testet-lelket melengető, azonban csak körültekintően szabad használni, mert töményen égető érzést okoz, szembe, szájba, nyálkahártyára nem kerülhet.

Az eredetileg a Maluku-szigetekről származó szegfűszeget napjainkban főként Zanzibáron és Madagaszkáron termesztik. A Kínaiak már i. e. 300 évvel használták, Marco Polo is említi útleírásaiban, Európában viszont csak a középkorban lett ismert, akkor viszont komoly gyógyerőt, járvány elűző képességet tulajdonítottak neki. A kis szegekre emlékeztető, erős aromájú fűszer tulajdonképpen kőkeményre szárított virágbimbó, melyet az alkoholgyártásban és a kozmetikai iparban is szívesen használnak magas illóolaj-tartalma miatt. Olaját görcsoldásra, fájdalomcsillapításra is használják, egyes országokban kedvelt a szegfűszeggel illatosított dohány.

Babérlevéllel és vöröshagymával együtt érdekes ízt ad a vörös és savanyú káposztának, de tálalás előtt ki kell venni. Porítva a mézeskalács-fűszerkeverék és más fűszeres tészták ízesítésre is szolgál, azonban nemcsak édességek, hanem pikáns húsok készítéséhez is ki lehet próbálni.

Felcicomázott gyümölcsök

A narancsot is szokás szegfűszeggel felcsinosítani, ám aki sajnálja az egész gyümölcsöt használni, az próbálja ki, hogy a gyümölcsről nagyobb darabokban fejtse le a héját, majd essen neki fém süteményszaggatóval. A formára vágott héjdarabokba szúrjon szegfűszeget, tegye a radiátorra, és kész is a karácsonyi potpourri, amely aztán teljes száradás után asztaldíszként is megállja a helyét. A még friss héjakból tompa végű zsákvarrótű és hímzőcérna, damil, illetve vékonyabb szalag segítségével szép füzér lesz. Akassza az ablak kilincseire, lógassa le a csillárról vagy tegye egyenesen a karácsonyfára. Száradás után festhető, lakkozható is, így még jövőre is elő lehet venni.

Gyümölcseink közül az alma hozza még elő a korábbi karácsonyok szép emlékét. Vékonyra szeletelve a sütőben kiszárított és fahéjjal ízesített almakarikák a hizlaló ropogtatnivalók egészséges alternatívái.

Ilyenkor a fahéjé, a szegfűszegé, a vaníliáé, a narancshéjé és a gyümölcsöké a főszerep
MÉZESKALÁCS TORTA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.