Az olajos magvak dicsérete

Általában csak ízletes nassként gondolunk a mogyoróra, dióra és társaikra, sokan magasnak vélt zsírtartalmuk miatt pedig teljesen száműzik őket étrendjükből. Az olajos magvak azonban gazdag vitamin- és tápanyagforrásuk miatt jelentős egészségvédő hatással bírnak, ezért igenis célszerű mindennap egy kisebb marékot fogyasztani belőlük!

Az olajos magvak kis méretük ellenére valódi energiabombák, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, magas fehérje- és tápanyagtartalmukat tekintetve a hússal is versenyre kelnek. A bennük található értékes illóolajok antioxidánsokban gazdagok, így nagy segítséget jelentenek a szabad gyökök elleni harcban. Magas zsírtartalmukra hivatkozva a legtöbb fogyókúrázó és cukorbeteg kerüli őket, pedig mértékkel fogyasztva számos gyógyhatással bírnak.

A mandula az egyik legismertebb és legkedveltebb az olajos magvak között
mandula

Kevesen tudják, de az olajos magvakat célszerű fogyasztás előtt előáztatni, így a bennük található – amúgy a csírázást megakadályozó és a szervezet számára nem éppen előnyös – enzimgátló anyagok el tudnak bomlani. Az apróbb magvakat elég 1-2 óráig, a közepes magvakat (például napraforgómag, tökmag) 4-5 óráig, a nagyobbakat (dió, mogyoró, mandula) pedig célszerű 1-2 napon át is áztatni. Az áztatóvizet ezután öntsük le, és a magokat alaposan öblístük át! 

Az olajos magvakról összességében elmondható, hogy rendkívüli hatással vannak a szervezet működésére, és naponta egy kisebb maréknyit kimondottan ajánlott fogyasztani belőlük. A teljesség igénye nélkül most nézzük a legkedveltebb és legfinomabb fajtákat!

Dió

A diófélék (Juglandaceae) családjába tartozó növény Perzsiából és Közép-Ázsiából származik, már honfoglaló őseink is ismerték és fogyasztották. A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk leggyakrabban, az egyik az ehető diót termő közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, díszfaként ültetett fekete dió. Mindkét fajta fogyaszható, bár ez utóbbi fogyasztása kevésbé elterjedt.

A dió különösen gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban, például jódban, nátriumban, kalciumban és foszforban. Noha zsírtartalma valóban magas, mégsem érdemes emiatt kerülni, hiszen leginkább telítetlen zsírsavakat, például értékes növényi Omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A dió kiváló húspótló étel lehet, energiatartalma ugyanis kiemelkedően magas, 100 grammja 654 kcal-t (2747 kJ) tartalmaz. Gyógyhatása régóta ismert a népi gyógyászatban: féreg- és parazitaölő, koleszterincsökkentő hatással bír, gátolja az érelmeszesedést, így az agyműködésre is kedvező hatással van.

A leveléből készített főzet szintén sokoldalúan felhasználható, javítja az emésztést, valamint vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású is egyben. Külsőleg alkalmazva enyhíti a különféle gyulladásos bőrbetegségek tüneteit, például az aknét vagy az ekcémát, de hatásos az ízületek állapotának javítására is.

A pekándió, a nálunk is ismert dióval rokon, de Észak-Amerikában őshonos diófajta termőhelyén már régi múltra tekint vissza, már az i.e. 6100-ban is fogyasztották, erre utal egy, a texasi Baker barlangból előkerült lelet is. A  Kolumbusz előtti indiánoknak is fontos eledelük volt, főként télvíz idején, amikor kevés volt a táplálék. A termés formáját tekintve hasonít a közönséges dióhoz, viszont valamennyivel keskenyebb és laposabb is. A pekándió vitamintartalma nagyon magas, található benne A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitamin, az ásványi anyagok közül kalcium, foszfor, cink, vas és kálium. Koleszterinben szegény, és magas folsavtartalma miatt kismamáknak különösen ajánlott dióféle.

A pekándió egészségvédő hatását már számos kutatás is igazolta, egy közülük a Dél-Kaliforniai Loma Linda Egyetemen folyt. A kutatók három csoportba osztották a vizsgálatban részt vevőket: az első csoport "simán", a második vízzel áztatva fogyasztott pekándiót, míg a harmadik, a kontrollcsoport egyáltalán nem kapott a dióból. A három órával későbbi vérvizsgálaton kiderült, hogy a pekándiót fogyasztók szervezetében egyharmadára csökkent a magas koleszterinszintért felelős anyag mennyisége.

A makadámdiót a világ legfinomabb diójának tartják. A kellemesen puha, krémes állagú mag nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint az infarktus előfordulásának kockázatát.

A paradió, brazildió vagy más néven amazonmandula mindhárom nevét élőhelyéről kapta, Brazília trópusi erdeinek fája, egészen pontosan a Pará szövetségi állam bennszülött növénye. A paradió csak nevében dió, ugyanis botanikailag a fazékfafélék családjába tartozik. Magbele rendkívül tápláló, sok olajat és fehérjét tartalmaz, íze emlékeztet a manduláéra és a kókuszéra. A brazil népi gyógyászatban májbetegségek ellen használatos.

Szintén Latin-Amerikából származik a kesudió, a vese alakú magokat kemény héj veszi körül, ezért kinyeréséhez kétszeri pörkölésre van szükség. Íze különösen lágy, enyhén édeskés, leginkább magkeverékekben találkozunk vele, de érdemes többet fogyasztani belőle. Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás: segíti a sebek gyógyulását, javítja az agyműködést és fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Mogyoró

Az európai, vagy közönséges mogyoró 100 grammja közel 560 kalóriát tartalmaz, mégsem érdemes azonban teljesen kiiktani az étrendünkből. Mint a többi olajos magnak, a mogyorónak is jelentős a vitamin- ( C-, B1-, B2-, E-) és ásványianyag-tartalma (kalcium, vas, réz, kálium, magnézium). Rendkívül gazdag élelmi rostokban, melyek a jóllakottság érzetét keltik azáltal, hogy a gyomorban megduzzadnak, így a mogyoró paradox módon védhet az elhízás ellen. A leveléből készített főzet a dióhoz hasonlóan használható belsőleg és külsőleg egyaránt. A levél cseranyagot, flavonoidokat, triterpéneket, szterineket és illóolajat tartalmaz, teaként fogyasztva jó izzasztó és vizelethajtó hatású, külsőleg alkalmazva csökkenti az aranyeres, valamint visszeres pnaszokat.

Talán hihetetlen, de a botanika szemszögéből nézve a földi-, vagy amerikai mogyoró nem a diófélék, hanem a hüvelyesek családjába tartozó faj, és mint ilyen, a babbal vagy a borsóval rokon. Tápanyagtartalma viszont szintén kivételes, és magas koncetrációban tartalmaz antioxidánsokat, például p-kumarinsavat, a benne található rezveratrol – szintén antioxidáns – pedig hasznos lehet a különféle daganatos, szív- és érrendszeri, degeneratív idegi betegségek ellen, valamint hatékonyan veszi fel a harcot az Alzheimer-kór ellen is. Kiváló E-vitamin-forrás, 100 gramm földimogyoró 8 mg-nyit tartalmaz, valamint értékes különféle B-vitaminokban (riboflavin, niacin, thiamin, pantoténsav és folsav) is.

Mandula

A mandula a világ összes olajos magva közül az egyik legrégebbi és legismertebb, már hatezer éve használják étkezési és gyógyászati célokra. A csonthéjas termés legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi pedig a szilva és a kajszi. A Közép-Ázsiából származó növény a "selyemút" mentén, arab kereskedők közvetítésével jutott el a Földközi-tenger szárazabb éghajlatú területeire. Noha a későbbiekben leginkább a mediterrán éghajlatú országokban termesztették, de mint arra Janus Pannonius Egy dunántúli mandulafáról című verse is utal, nálunk sem volt ismeretlen.

Élettani hatásait tekintve a mandula kivételesen értékes, rengeteg B-vitaminfélét tartalmaz, úgymint B1- (thiamin), B2- (riboflavin) és B9- (folsav) vitamint. A benne található magnézium erősíti a csontokat, a cink segíti a sebgyógyulást, a vas vérképzési zavarok esetén lehet hasznos. Magas fehérjetartalma miatt ideális húspótlásra, élelmi rostjai pedig növelik a teltségérzetet. A porrá őrölt mandula a kókuszliszttel együtt a "paleo"-étrend egyik legegészségesebb és legsokoldalúbban felhasználható tápláléka. A mandulából készítenek tejet is, mely amellett, hogy sütésre és főzésre kiváló, alternatívát jelenthet tehéntej-allergia esetén.

A legújabb kutatások szerint a mandula ráadásul jóval, nagyjából 20%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint azt korábban gondolták. Az American Journal of Clinical Nutrition nevű lapban ismertetett tanulmány szerint a mandula mikrotápanyagaiból, köztük a zsírból ugyanis nem szívódik fel az összes emésztés közben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.