Az istenek eledelének savanyú testvére
Mivel a kártevők a meggy savanyúságát kevésbé viselik el, permetezés nélkül is megóvja magát a kukacosodástól. A gyümölcs A-vitamin-tartalma jóval magasabb, 9-10-szerese a cseresznyéének, s bár íze savanyú, a szervezetet mégis lúgosítja (akárcsak a citrom). Nem elhanyagolható az sem, hogy a meggy a cseresznyével szemben frissen fogyasztva sem puffaszt.
A savanyú gyógybogyó
A meggy az egyik antioxidáns hatású flavonoidokban leggazdagabb gyümölcsünk. Ez a bordó, savanykás bogyó kitűnő gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és érfalvédő a nyári bőségben. Vértisztító, hat a vesére és a májra, kiegyensúlyozza a hormonháztartást, magas C-vitamin-tartalma miatt segít megelőzni és leküzdeni a légzőszervi betegségeket, különösen meghűlésre ajánlott akár a gyümölcs, akár levének fogyasztása. Kimerítő edzés után egy nagy pohár meggylé megszünteti az izomlázat, de általános fájdalomcsillapítóként is beválik.
A meggy remekül serkenti az emésztést, fokozza a bélmozgást, így remek választás székrekedés esetén, de fogyókúra kiegészítésére is fogyasztható rendszeresen (a főétkezések között, ügyelve, hogy ne tudjon „összeveszni” a korábban vagy később elfogyasztott tejtermékekkel). A meggyben található nagy mennyiségű és többféle B-vitamin továbbá segíti a fehérje és a keményítő feldolgozását, felszívódását.
A gyümölcsben lévő ásványi anyagok (kalcium, kálium és magnézium) együtt dolgozik a vér megtisztítása, a szívizom erősítése és a szívverés szabályozása, normalizálása érdekében. A meggylé rendszeres fogyasztása segít megtisztítani az ereket a lerakódásoktól, így azok megőrzik rugalmasságukat. Bár a meggy savas, a szervezetet lúgosítja, ezért is hatásos vértisztító.
Minden részében orvosság
A meggy (nemcsak gyümölcse, hanem a száracskáiból és leveléből készült tea is) közismert és hatékony vízhajtó. Kúraszerű fogyasztásával a vese vékony erecskéi megtisztulnak, a méreganyagok kiürülnek, és rendeződik a vízháztartás. A meggy szárából készült tea jótékonyan hat továbbá a szívműködésre és a vérnyomásra, fogyókúrás teák alapanyagaként is használható, de ha magunk szeretnénk összegyűjteni a szárakat, olyan fát válasszunk, melyet nem permeteztek, és távol esik a forgalmas utaktól. Ugyanez érvényes a levelére is, melynek teája remek köhögéscsillapító, gyulladásgátló, és puffadás ellen is fogyasztható.
Az istenek eledele
Persze a finom, ropogós cseresznyének is megvannak a maga erényei, nem véletlen, hogy az ókorban az istenek eledelének tartották. Vitamin- és ásványianyag-tartalma hasonló a meggyéhez. Kitűnő szomjoltó, hisz 78-82 százaléka víz. Gyümölcscukor-tartalma a fajtától és az érettség fokától is függ. Bár zsírban szegény, a meggyénél magasabb szénhidráttartalma miatt fogyókúrázóknak mégsem ajánlott mértéktelenül fogyasztaniuk. A cseresznye remek ropogtatnivaló a fejlődésben lévő szervezet számára, mert megfigyelések szerint kedvezően hat a fogak és a csontok egészségére. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető.
A cseresznye magját érdemes összegyűjteni, megtisztítani, kifőzni és napon megszárítani, ugyanis kiváló hővezető tulajdonsága miatt hűtő-fűtő párna készíthető belőle (ilyet reformboltokban, nagyobb drogériákban is lehet venni). A magokat jól szellőző, természetes anyagú párnába kell belevarrni, és a mélyhűtőbe vagy mikrohullámú sütőbe téve hűteni, melegíteni. Lehűtve zúzódásokra, gyulladásokra, melegítve reumatikus panaszokra, ízületi bántalmakra vagy például menstruációs vagy gyomorgörcsök enyhítésére használható. Különösen kisbabás és kisgyermekes családok vehetik hasznát, mert a felmelegített (vigyázat, ne legyen forró!) párna segít a hasfájás, a felfúvódás megszüntetésében, és segíti a nyugodt alvást. Kiságy felmelegítésére is használható. Lehűtve lázcsillapításra, napégésre vagy a szoptatás és terhesség idején a mellgyulladás és a feldagadt bokák kezelésében tesz jó szolgálatot.
Meggymag töltettel is készülnek párnák, mert ez a töltőanyag remekül formázható, megfelelő alátámasztást ad a fejnek, a nyaknak, és allergiások is használhatják.
Szedése, tárolása
A meggy és a cseresznye korai fajtáit már májustól szüretelhetjük. Szedéskor ügyelni kell rá, hogy a termőnyársak sértetlenek maradjanak a jövő évi bőséges termés biztosítása érdekében.
A meggy nem utánérő, éretlenül nem érdemes sem leszedni, sem megvenni. Vásárláskor a fényes, ép szemeket válogassuk ki. Tárolni fénytől védett, szellős, hűvös helyen érdemes. Hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll.
A meggy és a cseresznye a fáról leszedve hamar megromolhat, ezért minél hamarabb el kell fogyasztani. Az eltarthatóság időtartama kitolható, ha nem fosztják meg a bogyókat a száruktól, illetve ha csak közvetlenül fogyasztás előtt mossák meg a gyümölcsöt. Erre a legjobb módszer az áztatás. A kosárból, tálból a megromlott, megpenészesedett szemeket azonnal el kell távolítani, hogy ne terjedjen át az egész adagra.