Az inka romokat az ég is sújtja

Halottak és fedél nélkül maradt családok ezrei. Ezt hagyta maga után az egykori inka romvárost, Machu Picchut közel két héten át elöntő árvíz. Katonai, és számos magánhelikopterrel mostanáig 4000 turistát kellett evakuálni a térségből. A keletkezett kár megközelíti a 180 millió dollárt.

Juán López turistaként tartózkodott Peru leglátogatottabb attrakciójánál. A repülőről leszállva rögtön a mentés szervezetlenségét kifogásolta az El País riporterének: „Rossz élmény volt, egy teljes fejetlenség”- mondta.

Martín Pérez Peru kereskedelmi és turisztikai minisztere pont az ellenkezőjét bizonygatta vasárnap: „Tulajdonképpen minden normalizálódott" - közölte. Hozzátéve: vizet, élelmiszert is biztosítottak a szerencsétlenül jártaknak. Sőt, később már arra is tudtak figyelni, hogy a teljes elzártság következtében kiürült bankautomatákat 300 ezer euróval feltöltsék, ezzel csillapítva az ott rekedt, már biztonságban lévő ám unatkozó turisták készpénz ínségét.

Péntek délutánra az utolsó fennrekedt látogatót is lehozták az UNESCO Világörökség részének nyilvánított Machu Picchuból. Először a gyermekeket és időseket, utoljára pedig a 20-30 éves fiatalokat mentették ki.

A napokon át tartó esőzésben - melyhez hasonló 15 éve nem sújtotta Perut – öten életüket vesztették. A halottak között van két helyi lakos, akiket összeomló házuk temetett maga alá, valamint egy turista, aki éppen aludt, amikor sátrát elsodorta az ár. Legalább ugyanennyien eltűntek – adta hírül a BBC.

A közel két héten át tartó folyamatos esőzés földcsuszamlásokat és sárfolyamokat gerjesztett, teljesen járhatatlanná téve a környező településekre vezető utakat. Az Urubamba folyó völgyében fekvő romvárosban a folyó áradása okozta a legnagyobb károkat, ellehetetlenítve a közlekedést. A helyi közigazgatás szerint hónapokba telhet a vasúti járatok helyreállítása.

Az elveszett város, amely közel félmillió látogatót vonz évente, most hetekig zárva tart. A helyi lakosok hatványozott aggodalommal figyelik az eseményeket: nem elég, hogy sokan fedél nélkül maradtak, napi betevőjük is a turistáktól függ illetve a környéken termesztett és az esőzésben súlyos károkat szenvedett termőföldek minőségétől. A perui kormány attól tart, hogy a természeti katasztrófában megrongálódott archeológiai együttes helyreállítása súlyos dollármilliókba fog kerülni.

Machu Picchu romjai 2450 méteres magasságban, közel Cuzco városához egy hegyi fennsíkon találhatók. A várost 1450 körül az utolsó inka uralkodó Pacsacutec parancsára építették. Valószínűleg ez a hely volt a Birodalom szakrális központja is.

A perui inka romok alatt falusiak próbálják menteni, ami még menthető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.