Az influenza elleni oltás növelte a H1N1-ferőzés esélyét

A szezonális influenza ellen beoltott embereknél nagyobb lehetett 2009-ben a H1N1, pandémiás influenza miatti megbetegedés kockázata - közölték kedden kanadai kutatók.

A PLoS Medicine című internetes tudományos folyóiratban közzétett cikk szerzői azonban hozzátették, hogy a kapcsolat gyenge a szezonális influenza elleni vakcinálás és az azt követő pandémiás influenzafertőzés között.

A vancouveri járványügyi központban Danuta Skowronski vezette azokat a tanulmányokat, amelyek összehasonlították a H1N1-vírussal fertőzött emberek előzetes vakcinálását olyan emberekével, akiknél nem volt nyoma a fertőzésnek. A tanulmányok összesen mintegy 2700 emberre terjedtek ki.

Az első vizsgálat "igazolta, hogy a szezonális vakcina védelmet nyújtott a szezonális influenza ellen, de úgy találta, hogy körülbelül 68 százalékkal növelte a H1N1 miatti megbetegedés kockázatát". A további három tanulmány is alátámasztotta, hogy "nagyobb a valószínűsége a H1N1-fertőzésnek azoknál, akik kaptak szezonális influenza elleni oltást azokhoz képest, akik nem".

A megfigyelt összefüggés "a vizsgált csoportok közötti, nem azonosított tényezőkben lévő különbségeknek is betudható lehet" - írják közleményükben a szerzők. Mint a magazin kommentárban hozzáfűzte, hat további tanulmány igen ellentmondásos eredményre jutott a témában, ezért "elhamarkodott lenne a következtetés", hogy a szezonális influenza elleni vakcinálás emelte 2009-ben a pandémiás megbetegedések kockázatát.

A kanadai kutatók emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a következő szezonális vakcina már tartalmaz H1N1 elleni összetevőt is, ami elejét veszi az esetleges kockázatnak, amely a 2009-es szezonális vakcinához köthető, az ugyanis - értelemszerűen - még nem tartalmazott ilyen összetevőt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.