Az FBI által elkapott magyaroknak nincs hazai bűnlajstroma

A NOL rendőrségi forrásokból úgy tudja, Magyarországon még nem követett el bűncselekményeket, nem körözték és ma sem körözik azt a két magyar állampolgárságú férfit, akiket október 30-án tartóztatott le az FBI Los Angelesben. B. Attila (35) és S. Zsolt (36) neve az elsődleges vizsgálatok szerint teljességgel ismeretlen a magyar rendőrség előtt.

Az ORFK kérdésünkre azt közölte: önszorgalomból, a sajtóban megjelent hírek alapján néztek utána a két magyarnak, hivatalos megkeresést ugyanis az ügyben eddig nem kaptak az Egyesült Államoktól.

Az osztrák állampolgárságú K. Istvánt (64) Bécsben, a magyar B. Attilát és S. Zsoltot,valamint az Egyesült Államokból egy 1973-ban elkövetett fegyveres rablás miatt (a kiszabott büntetés letöltése után) kitiltott, 2005 óta azonban illegálisan mégis Arizonában élő K. Lászlót (70) Los Angelesben vették őrizetbe. Azzal vádolják őket, hogy el akarták rabolni Vadim Shapiro Los Angeles-i ékszerkereskedőt, akinek marihuána árusítására is jogosult patikahálózata volt. (Kaliforniában gyógyászati céllal forgalmazható marihuána.)

Az FBI szerint a K. László vezette csoport kész lett volna levágni Vadim Shapiro ujjait, ha nem teljesíti követelésüket, ami ötmillió dollár volt. Felkészültek azonban arra is, hogy ha a fegyveres fenyegetés nem hat, a családjával zsarolják meg, végső esetben pedig készek lettek volna megölni. Azonban még mielőtt tervüket végrehajthatták volna, lebuktak. K. István ugyanis egy olyan férfit is beavatott a tervébe, akiről később kiderült: az FBI-nak dolgozik.

K. László társai őrizetbe vételekor már Bécsben volt (őt ott tartóztatták le), ahol rövid időn belül kiderült: 1969-ben társával ő támadta, és ölte meg gépfegyverrel egy üzletlánc két alkalmazottját. Az osztrák rendőrség már közvetlenül a kettős gyilkosság után is gyanúsítottként kezelte K. Lászlót, azonban a vádemeléshez akkor nem volt elég bizonyítékuk ellene. Most abban bíznak, hogy a modern technika segítségével esetleg már képesek lesznek bizonyítani K. érintettségét a '69-es rablógyilkosságban és más máig felderítetlen brutális bűncselekményekben is.

Ausztria a negyven éve történtek ellenére vélhetően kiadja K. Lászlót az Egyesült Államoknak, ahol akár 60 év börtönt is kaphat az ékszerész ellen szőtt terve, és a végrehajtás érdekében tett előkészületei miatt. Társai a helyi sajtó számítása szerint húsz évre számíthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.