Az ételtolvajokat időnként megölik Haitin

Az ENSZ és a haiti kormány segélyszállítmányai mellett a világ számos pontjáról érkezik élelem, de egyes becslések szerint még mindig kétmillió embernek lenne szüksége azonnali segítségre, írja a The New York Times.

Ebben a helyzetben kialakult az éhség szabályrendszere. 1. Az étellopás életveszélyes, a tolvajokat időnként megölik. 2. A gyerekek szerepe is felértékelődik, hiszen ők könnyebben szereznek ételt az egész család számára. 3. A közösségben nem számít, ki hozta az ennivalót, mindent elosztanak. Vannak asszonyok, akik a saját gyerekeiken kívül az életben maradt távoli rokonokat és a néhai szomszéd árváit is életben próbálják tartani.

Még mindig kétmillió embernek lenne szüksége azonnali élelmiszer segélyre Haitin - a képen a szerencsések egyike megkaparint egy amerikai segélycsomagot  2010. január 27-én
A Haitian man carries a bag with food at a U.S. Airforce distribution point in Port-au-Prince, January 27, 2010. Aid groups and troops from around the world have struggled to distribute food, water and medical care to an estimated 3 million Haitians injured or left homeless in the magnitude-7 earthquake that wrecked much of Haiti's capital on Jan. 12, killing as many as 200,000 people. REUTERS/Jorge Silva (HAITI - Tags: DISASTER SOCIETY FOOD IMAGES OF THE DAY)

A földrengésnek nem csak otthonok, de boltok, piacok is áldozatául estek, valamint a kikötők és az utak is megrongálódtak. A helyi hentesek és pékek eltűntek, helyükre tettre kész háziasszonyok álltak, akik naponta főznek a szomszédságra. és sokszor már tíz óra előtt száz embert jóllakatnak.

A várost „SOS" és „Éhezünk" feliratok borítják, sokan azonban megunták, hogy hiába várnak segélyszállítmányokra és abból próbálnak boldogulni, ami van. Az epicentrumhoz közel eső szegénynegyedekben úgynevezett „leveskonyhákat" működtetnek, ahol babot és rizst főznek nagy tételben, melyet aztán kókusszal vagy citrommal ízesítenek. Így aki a hozzávalókat szerezte némi mellékeshez jut, a helyiek pedig az eredeti ár harmadáért vehetnek belőle (kb. kevesebb, mint 50 centért). Ők szerencsésebbek, hiszen sokan napokig csak száraz kenyeret esznek, vagy sót tesznek az ivóvízbe, mely állításuk szerint hosszabb időre képes csillapítani az éhséget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.