Az Északi-tengerben harminchatezren, a Balatonban harmincan

Magyarországon, Szigligeten is adóztak az újévi fürdőzés örömeinek. A Balaton 2 fokos. Bezzeg a 8 fokos Északi tenger...

Szokatlan módját választották az új év köszöntésének Szigligeten: orvosi felügyelet mellett harminc bátor jelentkező mártózott meg a két Celsius-fokos Balatonban az év első napján, a fürdőzőknek több száz fős tömeg szurkolt a partról. Mint azt Balassa Balázs, a Veszprém megyei település polgármestere elmondta: összesen harmincheten jelentkeztek a hideg fürdőzésre, de az orvosi vizsgálatot követően csak a harmincfős csapatnak  - közöttük a polgármesternek - engedélyezték azt. A legidősebb résztvevő egy 67 éves tapolcai asszony volt.

A szigligeti strandon idén első alkalommal szerveztek újévi csobbanást a Balatonban, de a terveik szerint a következő évet is hasonlóan köszöntik majd. A szemerkélő esőben a hideg fürdő után lencsegulyást és forralt bort kínáltak a résztvevőknek. A szervezők szerint aki kibírta a "jeges" fürdőzést, az utána egész évben egészséges lesz.

Valamivel többen fürdőztek Hollandiában. Körülbelül tízezer ember vett részt a hagyományos újévi fürdőzésen az Északi-tengerben Scheveningen fürdőhelyen vasárnap. A legkülönfélébb jelmezekbe öltözött bátor ünneplők nagyjából délben vetették be magukat a nyolcfokos vízbe. "Igaz, hogy őrültségnek tűnik ezt megtenni, de ha egyszer az ember kijön a vízből, akkor nagyon jól érzi magát. Ennél rosszabbul is el lehetne kezdeni az évet, nem igaz?" - mondta egyikük, a 38 éves Tjerk Drouen.

Ennél sokkal többen voltak összesen a Hollandia tengerpartjain fürdőzők, nagyjából 36 ezren "csobbantak" 2012-t köszöntve, ez rekordnak számít a szervezők szerint. Az akcióban 89 helyszínen lehetett részt venni, és az időjárás is sokkal "kellemesebb" volt - a külső hőmérséklet elérte a 11 fokot -, mint tavaly.

 Az újévi fürdőzés szokása a hatvanas években kezdett elterjedni, a szokás lassan az egész világon elterjed.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.