Az esőnek hála egyre csökken a pollenterhelés

Továbbra is alacsony, sőt a hidegfronttal csütörtökön megérkezett esőnek köszönhetően tovább csökkent a pollenterhelés az országban - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) aerobiológiai monitorozási hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a parlagfű pollenkoncentrációja Pécsett és Miskolcon a hét elején még elérte a nagyon magas szintet, azonban Pesten, Zalaegerszegen és Szegeden legfeljebb már csak magas koncentrációt mértek. 

A csalánfélék, a pázsitfűfélék és a libatopfélék pollenjéből egy-két napon még mértek közepes szintet, de jellemzően már csak alacsony koncentrációban regisztrálták. Ezek mellett az üröm, az útifű, a lórom, a kender és a fészkesvirágzatúak virágpora a legtöbb helyen alacsony koncentrációban volt jelen - írta az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ csütörtöki jelentése szerint a parlagfűpollen-terhelés is tovább csökkent, de az ország túlnyomó részén még mindig érvényben van a riasztási fokozatok valamelyike. A heti átlagértékek alapján az ország keleti részén köbméterenként több mint 200 parlagfűpollenszem van a levegőben, így ott a sötétbordó, vagyis a 6 fokozatú riasztási skálán a 4. fokozat van érvényben. 

A parlagfű pollen riasztási rendszerének térképén bordó színnel jelölték, vagyis 3. fokozatú riasztás van érvényben a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén, Veszprém környékén, valamint Tolna és Baranya megyében.

A kaposvári, zalaegerszegi, győri, budapesti és szegedi mérőállomások környezetében a levegőben lévő parlagfűpollenszemek száma köbméterenként 50 és 100 között mozgott, így ott vörös, vagyis 2. fokú a riasztás - írta az ÁNTSZ.

Az OKI adatai szerint jelenleg Szombathely környékén, valamint a Mátra térségében és a Jászságban a legjobb a helyzet: az elmúlt heti átlagok alapján már csak a sárga színnel jelzett, figyelmeztető jelzést adták ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.