Az erdőtüzek a levegőbe repíthetik Csernobil sugárzó szennyét

A moszkvai katasztrófavédelmi minisztérium attól tart, hogy a napok óta pusztító oroszországi erdőtűz egy olyan területre is átterjedhet, amely sugárfertőzötté vált a csernobili atombaleset hatására. Nem kizárt, hogy újra sugárzó anyag szabadulhat így fel.

Évtizedek óta a legsúlyosabb erdőtüzek pusztítanak Oroszországban, és bár a több tízezer védekezőnek köszönhetően sikerült valamelyest visszaszorítani a lángokat, félő, hogy a tüzek egy különösen veszélyes területre is átterjednek - írja hírügynökségi jelentésekre hivatkozva a Spiegel internetes kiadása.

"Az elmúlt 24 órában a tüzek száma csökkent, de nincs ok az ünneplésre" - figyelmeztetett Szergej Sojgu orosz katasztrófavédelmi miniszter Moszkvában. Elmondása szerint a rosztovi régióban a helyzet ismét kritikussá vált, és a lángok dél felé terjednek tovább. "Lelkiismeretes ellenőrzéseket hajtunk végre a brjanszki régióban, különösen a déli Novoszibkov járásban, amely a csernobili katasztrófa következtében súlyos sugárfertőzést szenvedett - mondta a miniszter.

Brjanszk 300 kilométerre fekszik Csernobiltól, délre a fehérorosz-ukrán határvonaltól az orosz oldalon. Ez a régió különösen súlyos sugárzásnak volt kitéve 1986 áprilisában, miután szerencsétlenség érte a mai Ukrajnában található csernobili atomerőművet. "Ha ott is felcsapnak a lángok, a füsttel együtt sugárzó részecskék kerülhetnek a levegőbe" - figyelmeztet Sojgu. Ha ez megtörténik, akkor a 24 évvel ezelőtti katasztrófa másodszor is veszélyeztetheti az emberek biztonságát, hiszen újabb területek beszennyeződésével járhat.

Hatalmas pusztítást végzett a tűz.
The burnt root of a tree is seen outside the town of Elektrogorsk, some 60 km (37 miles) east of the capital Moscow, August 3, 2010. Efforts to fight Russia's devastating forest fires have been crippled by a law passed four years ago at the behest of Vladimir Putin and powerful logging interests, environmentalists and politicians said on Tuesday. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA - Tags: POLITICS DISASTER ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.