Az egyik kézben fakanál, a másikban olló

Kézműveskedés szívvel-lélekkel: van egy webáruház, ahol nem kevesebb, mint 3600 alkotó szebbnél szebb holmijai közül lehet válogatni.

A 2008-ban alapított Meska.hu kézzel készített, egyedi holmikat árul, a kínálatban nemcsak apró csecsebecsék, például ékszerek, képkeretek, játékok vannak, hanem konyhai eszközök, bútordarabok, sőt házi készítésű kozmetikumok is.

Mint az az oldal által készített online felmérésből kiderül – melyet 426-an töltöttek ki –, az alkotók nagy része édesanya, aki két, három, esetleg több gyermeket nevel, és hobbijával a családi kasszához is szeretne hozzájárulni.

A háztartás és a gyereknevelés mellett mindig jut egy kis idő az alkotásra is

― A havi több mint 650 ezres látogatottságú online piacterünk abban segít, hogy az anyukák ne csak az ismerősi körüknek alkossanak, hanem értékesíteni is tudják a portékájukat. A megváltozott élethelyzetbe került nők így akár saját maguknak is teremthetnek rugalmas munkahelyet, számtalan példát láttunk erre" – mondja Porst Réka, a Meska.hu egyik alapítója, aki amellett, hogy üzletasszony, lelkes kézműves és három gyermek édesanyja is.

― Régóta foglalkozom varrással, legtöbbször színházaknak és színpadi produkcióknak készítek ruhákat, jelmezeket. Ezek nagy munkáknak számítanak, így mikor eljön a premier napja és már minden kész, hirtelen ürességet érez az ember. A Meska.hu számomra ezt az űrt tölti ki, pelyvapárnákat és meditációs ülőpárnákat árulok – mondja Laczkó Mónika, a LaMonka tulajdonosa.

― A kisfiam szobáját szerettem volna szépen kidekorálni, ekkor készítettem az első falmatricákat. Sok pozitív visszajelzést kaptam, és mivel nagyon jólesett – hacsak napi egy órára is – visszatérni az eredeti foglalkozásomhoz, belevetettem magam a további alkotásba. Akkor foglalkozom ezzel, amikor a kicsi melett jut rá időm – ezt már a grafikus végzettségű falma meséli.

A felmérésben a válaszadók felének ez mellékállást, vagyis plusz jövedelemforrást jelent, bár heti 8 óránál többet nem nagyon érnek rá kézműveskedni, de vannak olyanok is, akiknek főállású munkát jelent az alkotás.

A kézzel készült portékáikat értékesítő anyukák általában körülbelül 25%-kal járulnak hozzá a családi kassza növeléséhez, de 3%-uk akár a családi jövedelemforrás felét is az online eladásokból gyűjti össze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.