Szolnok: a Tisza is árad

Szolnoknál egy méter körüli tetőzést várnak a vízügyi szakemberek. A Tisza Tokajnál már árad.

Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese. A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta - mondta Horváth Béla.

Péntek reggel a Tisza Tokajnál már áradt, Szolnoknál 876 centiméter mutatott a vízmérce, de ez a tetőzés körüli állapot még az előző árhullám következménye. A Zagyva-Tarna vízrendszerében helyenként 5-20 milliméter eső esett, amely tartóssá teszi a felső szakaszok árhullámát. A Hármas-Körös, a Körösök és a Tisza áradásával szinkronban szintén folyamatosan árad.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet a Zagyva védelmi szakaszán hat településre, Jászdózsa, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek, Jászjákóhalma és Jászberény, valamint a borsóhalmi és a jásztelki szükségtározókra terjed ki. A Zagyva és a Tisza töltésein egyaránt védekezési munkálatok folynak, az árvízi kísérő jelenségek száma és az érintett területek nagysága folyamatosan nő. Nyúlgátakat építenek, erősítenek, védekeznek a hullámverés ellen, megállítják a szivárgásokat, és megvédik a magassági hiányos részeket.

A töltések mentén fakadóvíz már több mint 120 kilométeren figyelhető meg, csurgást 71 helyen észleltek. A védekezési munkákban az elmúlt 24 órában összesen 1208 ember vett részt, ebből 190 közmunkás.  Belvíz "fronton" a tegnap lehullott csapadék hatására a területi elöntés nagysága nem növekedett, 24 ezer hektár körüli, azonban több önkormányzat kényszerült belvízvédelmi fokozat elrendelésére. A Kötikövizig a kisújszállási szakaszon tart fenn harmadfokú készültséget. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 4,5 millió köbméter vizet szivattyúztak át a folyókba.

Harmadfokú készültségben védekezik Köröstetétlen, Kisújszállás, Jászladány, Jánoshida, Alattyán, Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Jásztelek önkormányzata.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.