Az ár elől menekülő őzeket és nyulakat mentenek

Tököli vadászok az ár elől menekülő vadakat mentik. Munkájukat nem csak a víz, hanem a katasztrófaturizmus is nehezíti.

 

Több mint 150, a dunai ár elől menekülő, az ártérben rekedt őzet és nyulat próbálnak biztonságos helyre vinni a tököli vadászok - közölte a társaság hivatásos vadásza hétfő este az MTI-vel.

Pesuth Antal elmondta: a tököli gazdák vadásztársaságának körülbelül 25 tagja éjjel-nappal az árterület magasabb, száraz pontjain rekedt őzek és nyulak begyűjtésén és kimentésén fáradozik, de egyre nehezebb a dolguk. Úgy kell egy-egy állat közelébe férkőzniük, hogy a többit ne ijesszék meg. A mentést a terjeszkedő ár mellett nehezíti, hogy az esetleg kifelé úszó állatok a gáton nézelődő, fényképező katasztrófaturistáktól, valamint a Duna fölött köröző sárkányrepülőktől megriadva visszafordulnak - tette hozzá. Hiába hívtak rendőri segítséget a bámészkodók távoltartásához, ha a hosszú védvonal egy-egy szakaszáról el is mennek az emberek, később visszatérnek, miközben a másik szakaszon újabb kíváncsiskodók jelennek meg.
"Ide-oda futkosunk, a helyzet már-már kezelhetetlen" - jegyezte meg a mezőőrként is dolgozó vadász.

A mentés során elpusztult állatokat is találtak - a 2 hetes, gyenge gidák különösen esendőek -, de 12 őzet és 16-17 nyulat már biztonságba helyeztek. A veszélybe került állatok értéke több millió forint, de nem a pénz áll a társaság mentőakciójának hátterében - hangsúlyozta Pesuth Antal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.