Az Aquaworld biztonságos

A vizsgálat csak kisebb hiányosságokat talált az élményfürdőben, amelyben júliusban meghalt egy kisfiú. A korlátot kell javítani, a hinta alatt kavicsréteget, ilyesmit. A medencékről a közleményben nem esik szó.

Alapvetően biztonságos a budapesti Aquaworld élményfürdő a biztonságtechnikai vizsgálat szerint, csupán kisebb módosításokat javasolnak az üzemeltetőknek - adta tudtul az intézmény és a vizsgálatot elvégző cég.

„A 2009. augusztus 1-13. közötti vizsgálatának eredménye nyomán az ÉMI-TÜV SÜD Kft. az Aquaworld Zrt. létesítményét alapvetően biztonságosnak ítélte, de helyenként tapasztalt a szabványtól és más előírásoktól eltérő megoldásokat is, melyeknek módosítására tett javaslatot az Aquaworld Zrt. vezetőségének" - áll a közleményben.

Vagyis az élményfürdő egyszerű változtatásokkal meg tud felelni a szabványoknak. Ezek egy részét az üzemeltető már javította, de legkésőbb a szeptemberi rendes éves karbantartási munkálatok lezárásáig mindennel elkészül.

A vizsgálat megállapította, hogy bizonyos játszóeszközök esetében „az összeállítási körülmények nem mindenben elégítik ki a rájuk vonatkozó szabványokat". Ilyen telepítési probléma például, hogy a kültéri hinta alatti ütéscsillapító gyöngykavics-réteg vastagságát növelni kell.

Megállapították, hogy a nagyközönség által használt járófelületek, térburkolatok egyes helyeken „ergonómiailag kifogásolhatóak" és ezen apró eltérések javítására javaslattal éltek.

A közlés szerint a szakértő javasolja egyes lépcsőkorlátok biztonságosabbá tételét. Egyes helyeken a lépcsők magassága és azok korlátjaik korrekcióra szorulnak.

A vizsgálat alá eső berendezésekre vonatkozóan valamennyi olyan tanúsítvánnyal és szükséges dokumentummal rendelkeznek, amelyet a jogszabályok előírnak.

A vizsgálatot az üzemeltetők az után rendelték el, hogy az élményfürdőben július 23-án egy kilencéves kisfiú meghalt a szörfmedencénél.

A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő berendezés szétroncsolta a testét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.

Az Aquaworld július 27-én hozta nyilvánosságra belső vizsgálatának eredményét, amely szerint a műszaki, karbantartói területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapították meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették. Mint közölték, két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony.

A soron kívüli biztonságtechnikai ellenőrzést a cég a belső vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozásával egy időben rendelte el.

A BRFK tájékoztatása szerint folyik a nyomozás, a rendőrség szakértői véleményre vár az ügyben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.