Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozza az UNICEF

A szoptatás fontosságára és egészségmegőrző hatására figyelmeztet az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a szerdán kezdődött szoptatási világhét alkalmából.

A nyilvánvaló előnyök ellenére a hat hónaposnál fiatalabb gyerekeknek kevesebb mint felét szoptatja az édesanyja - derül ki a szervezet szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Azok a gyermekek, akiket kizárólag természetes úton, anyatejjel táplálnak, 14-szer nagyobb eséllyel élik túl életük első fél évét, mit azon társaik, akiket nem szoptatnak. A születést követő első napon belül elkezdett szoptatás 45 százalékkal csökkenti a csecsemőhalálozás esélyét, valamint az anyatejes táplálás javítja a gyermekek tanulási képességeit, és hozzájárul az elhízás és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez - hangsúlyozza a világszervezet.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egy nemrégiben lezajlott kutatás kimutatta, hogy a szoptatás hosszú távon az egészségügyi rendszerekben is óriási megtakarításokat eredményez, mert az ilyen módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

Az újszülöttek mellett az édesanyák is számos előnyét élvezhetik a kizárólagos anyatejjel való táplálásnak: a szülést követő hat hónapban sokkal kevesebb eséllyel lesznek ismét várandósak, hamarabb felépülnek a szülés után, illetve sokkal korábban visszanyerik eredeti testsúlyukat.

Bizonyítható továbbá, hogy a szoptató anyukákat kevésbé érinti a szülés utáni depresszió, és csökken az esélye a petefészek- és emlőrák kialakulásának is.

Magyarországon 2011-ben az újszülöttek több mint 43 százalékát táplálták hat hónapos koráig kizárólag anyatejjel, ez a korábbi adatokhoz képest kisebb csökkenést jelent. Javuló tendenciát mutat azonban az egyéves koruk után is szoptatott gyermekek száma, amely az utóbbi években 37 százalékra növekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.