Az ajándékozás pszichológiája

Ha nem tudják, mit adjanak szeretteiknek karácsonykor, nem Önökben van a hiba. Ez nem azt jelenti, hogy nem ismerik vagy szeretik a másikat beléggé, épp ellenkezőleg - véli Karen Pine, a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusa.

Minél fontosabb számunkra a megajándékozott személy, annál inkább aggódunk a vásárlás során, hogy vajon a megfelelő szuvenirt választjuk-e - derül ki Karen Pine,  a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusának kutatásából. 

"Minél többre értékeljük a másikat, annál inkább szeretnénk, hogy az általunk kiválasztott ajándék hűen tükrözze az iránta érzett szeretetetünket." - idézi a szakembert a Yahoo. Ennek ellenére mindenkivel előfordul, hogy a hozzá közel álló személy olyan ajándékkal lepi meg, ami kicsit sem tetszik neki, sőt. Ennek egyik oka Pine szerint az lehet, hogy az, ahogyan azt gondoljuk, hogy mások látnak minket, nem mindig egyezik azzal, ahogy valóban látnak bennünket. Ez egy kellemetlen meglepetés, de könnyedén segíthetünk a dolgon: több időt kell együtt tölteni, többet kell a másikkal beszélgetni, hogy jobban megismerjen bennünket.

Ugyanakkor gyakran megesik az is, hogy az ajándékozó olyan szuvenirt választ, ami neki tetszene. Magából indul ki, és azt gondolja, hogy ami neki örömet okoz, az bizonyára másoknak is mosolyt csal az arcára.

A pszichológus azt is megjegyzi, hogy az, hogy egy férfi kevésbé romantikus ajándékkal lepi meg kedvesét, semmi rosszat nem jelent. A szakember szerint a férfiak inkább használható, praktikus dolgokat szeretnek ajándékozni, és míg az ékszervásárlás gondot okoz nekik, mert bizonytalanok, hogy a kiválasztott darab vajon jól áll-e majd kedvesüknek, és tetszeni fog-e neki, addig a párjuk számára legtökéletesebb elektronikai eszközt pillanatok alatt megtalálják.

Közhely talán, hogy ajándékot elajándékozni nem illik. Ha ilyesmit teszünk, az azt árulja el rólunk, hogy nem értékeltük azt, akitől a szóban forgó dolgot kaptuk. Attól, hogy valami nem tetszik, nem szabad továbbadni rajta, mert ezzel megbántjuk az ajándékozó érzéseit, kockára tesszük a vele való kapcsolatunkat.

Pine azt is elárulja, hogy a testbeszédünk azonnal elárulja, ha a meglepetés nem igazán tetszik. A pszichológus néhány önkéntest megkért, hogy csomagolja ki az ajándékait a kamera előtt, majd mondja meg, mi a véleménye a kapott ajándéktárgyakról. Később a pszichológus és csapata kiemelezte a felvételeket. Kiderült, hogy akik igazán örülnek a meglepetésnek, szemkontaktust vesznek fel az ajándékozóval, megszagolják, fogdossák, ha ruháról van szó, gyakran fel is próbálják. Ami nem tetszik az embereknek, azt pillanatokon belül visszateszik a dobozba vagy a csomagolópapírra.

Pine szerint a megfelelő ajándék kiválasztása gondos odafigyelést, rengeteg időt és energiát igényel. Mint mondja, azok, akik nagyon jól választanak meglepetést szeretteiknek, általában intuitívek és magasabb az érzelmi intelligenciájuk az átlagnál. A legfontosabb, hogy figyeljünk a másikra, és akkor nem lesz nehéz megtalálni azt, amivel igazán boldoggá tehetjük őt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.