Az agyserkentő a legújabb női drog

Új, rendszerint illegálisan beszerzett vényköteles gyógyszer szedése dívik Nagy-Britanniában a 25–34 éves nők körében. A legújabb divatos pirula az agykapacitásra hat.

Az ötvenes években a lélekölő unalom és egyhangú életmód miatt szedtek a nők hangulatfokozókat, a hatvanas években a Válium volt a menő, a hetvenes években milliók értek el drasztikus súlycsökkenést amfetaminokkal, az antidepresszánsok pedig a kilencvenes években élték fénykorukat.

Az elmúlt fél évszázad agresszív gyógyszeripari marketingjének köszönhetően sokan különböző pirulákhoz fordulnak segítségül, hogy az élet buktatóin, a mindennapok szorongásain túltegyék magukat – írja a Daily Mail.

Nagy-Britanniában most az agyserkentők szedése dívik a 25–34 éves nők körében. A felmérések szerint ez a demográfiai csoport van leginkább kitéve a stressznek, mivel a fiatal felnőtt nőknek kell az élet legtöbb területén helytállniuk, közben a versenyelőnyt jelentő szépségüket és fittségüket is meg kell őrizniük.

Egy tavalyi felmérés szerint ráadásul a britek 26%-a heti több mint 48 órát dolgozik, miközben az elvárások és a munkatempó is nő.

Az agyteljesítményt fokozó gyógyszerek azonban nemcsak a fiatal, dolgozó nők körében divatosak, a legújabb kutatások szerint a Cambridge-i diákok 10 százaléka is él ilyen szerekkel.

A divatos szer az Adderall, ami a legális stimulánsok csoportjába tartozik, és márkától függően több fantázianévre is hallgat. A gyógyszert eredetileg a narkolepsziában, a krónikus álmatlanságban és a figyelemzavaros-hiperaktivitásban szenvedők számára fejlesztették ki, de illegálisan azok is hozzájuthatnak, akiknek ilyen gondjaik ugyan nincsenek, mégis szeretnék javítani mentális funkcióikat és fokozni intelligenciájukat.

A most 24 éves Alison Zobria még az egyetemi évei alatt szokott rá az Adderallra, amikor egy nehéz vizsgára készült fel. – Szörnyen dekoncentrált voltam, állandóan ugráltam a feladatok között, nem tudtam befejezni semmit – emlékszik vissza az azóta az üzleti életben dolgozó fiatal nő, aki a társaitól hallott először a vényköteles szerről, mely megkönnyíti a magolást, és könnyen feliratható az orvossal.

Alison orvosának azt hazudta, hogy figyelemzavaros-hiperaktivitásban szenved, így jutott hozzá négy éven át a szerhez, mely az egyetem utáni életének is szerves részévé vált. Ekkor már azzal mentegette magát, hogy csak az Adderallal képes tartani a lépést a munkahelyén és úgy végigdolgozni három órát, hogy egyszer sem áll fel lazítani.

A „csodaszer” azonban súlyos árat kér az agytuningért cserébe: mellékhatásai közt szerepel a súlyvesztés, az álmatlanság, szívritmuszavarok, és olyan mértékű személyiségtorzulás, hogy a barátok és a család sem ismer rá az illetőre.

Alison esetében már az első héten jelentkeztek a káros mellékhatások. A lány sokat fogyott, nemi vágya megszűnt, sportolás közben pedig orra bukott, ennek ellenére hamarosan úgy érezte, nem tud élni a kis sárga tabletta nélkül.

Anya kicsi segítője

Alison története nem egyedülálló. Az elmúlt években az Egyesült Királyságban megháromszorozódott a stimuláló szerek (mint a Ritalin és a Dexedrine) használata a 18–24 éves korosztály körében, de a szülők esetében is mind gyakoribb az illegális forrásból (gyakran internetről vásárolt, bizonytalan eredetű) gyógyszerek szedése.

Ilyen anya a 33 éves Gemma Mangan is Észak-Londonból. A grafikus tervezőként dolgozó nőnek már négy hónappal gyermeke születése után vissza kellett mennie dolgozni, mivel pénzügyi gondjaik adódtak. Gemma képtelen volt koncentrálni a munkára, ellátni a háztartást és gondozni a gyermekét is, feledékennyé és szórakozottá vált a fáradtságtól. Először természetes serkentőszerekkel próbálkozott, de ezek nem váltak be, így végül eljutott az agytuningoló tablettákig.

A szakértők attól tartanak, hamarosan természetessé válik, hogy a reggeli kávé mellé mindenki bekap valamilyen teljesítményfokozót, szerintük egészségügyi katasztrófa felé tartunk.

Lawrence Diller, a Running On Ritalin című könyv szerzője azonban felteszi a kérdést: valóban ennyivel nehezebb manapság a nők élete, vagy arról van szó csupán, hogy gyógyszerekkel könnyebb?

– A legnagyobb probléma, hogy a nők túl magasra teszik a mércét – mondta Diller a bulvárlapnak. – Be kell látni, hogy ezt a mércét csak illegális szerekkel lehet megugrani – tette hozzá.

Van, aki még sport közben is dolgozik. A legnagyobb probléma hogy a nők túl magasra teszik a mércét
A woman uses TrekDesk, a workstation that is designed to fit over a treadmill, in Phoenix, Arizona August 2011. Fitness experts and entrepreneurs including Steve Bordley, CEO of TrekDesk, are thinking outside the box to transform the cubicle from sedentary prison to multitasking work and workout space. Bordley's solution is the TrekDesk, which he developed after a leg injury in 2008 crimped his active lifestyle. Picture taken August 2011. To match story FITNESS-WORK/ REUTERS/TrekDesk/Handout (UNITED STATES - Tags: HEALTH SOCIETY BUSINESS EMPLOYMENT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.