Az USA élen jár az ámokfutó lövöldözésekben

Az Egyesült Államokban történik a világ összes ámokfutó lövöldözésének közel egyharmada - erre jutott egy amerikai kriminológus 171 ország és csaknem fél évszázad adatainak elemzése alapján.

Adam Lankford, az Alabama Egyetem professzora a világon 1966 és 2012 között történt olyan ámokfutó lövöldözéseket vetette össze országonként, amelyeknek legalább négy halálos áldozatuk volt. A Christian Science című lapban ismertetett tanulmányában felhívja a figyelmet arra, hogy a Föld népességének ugyan csak 5 százaléka él az Egyesült Államokban, mégis ott történt a nevezett időszakban a lövöldözések 31 százaléka. A tudós megjegyzi, hogy eddig csak feltételezték hogy van összefüggés az egyes országokban a fejenként birtokolt lőfegyverek száma és az ámokfutó lövöldözések gyakorisága között, ám az ő tanulmánya bizonyítékkal szolgál.

A világ országai közül az Egyesült Államok után Jemenben, Svájcban, Finnországban és Szerbiában van a legtöbb lőfegyver a lélekszámhoz képest. Az egy főre jutó ámokfutó lövöldözések 15-ös toplistáján rajta van mind az öt említett állam - mutat rá Lankford.

A tudós arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban az ámokfutó lövöldözők bő fele egynél több lőfegyverrel szerelkezik fel tettéhez. A többi ország átlaga 14,5 százalék körüli, azaz az Egyesült Államokban 3,6-szer gyakrabban használ ámokfutó lövöldöző egynél több lőfegyvert, mint más országokban. Az esetenkénti áldozatok átlaga viszont az Egyesült Államokban kisebb: 6,87 a mutató, míg a világ többi részét összegezve és átlagolva 8,81.

További amerikai "sajátosság", hogy ott gyakrabban támad ámokfutó iskolákra, hivatalokra, míg más országokban az sokkal gyakoribb célpont a katonai támaszpont, laktanya, vagy rendőrségi ellenőrző pont - áll a Science Daily című amerikai hírhonlap tanulmány-ismertetésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.