Dominóként dőlnek a gyerekek az influenzától

Terjed az influenza: az előző héten 73 százalékkal többen fordultak orvoshoz a vírus okozta megbetegedésre utaló panaszokkal, mint egy héttel korábban. Egyelőre leginkább a 3-5 éves korosztályban és a 6-14 évesek körében tarol a vírus, és elsősorban az influenza B-vírusa most, az év elején még a H1N1 terjedt inkább.

A múlt héten regisztrált, vagyis orvosnál járt 31 600 beteg azt jelenti, hogy százezer ember közül 320 tapasztalt már magán influenzaszerű tüneteket. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a betegek több mint fele 15 éven aluli volt, ami kiugróan nagy arány, miközben országszerte most a 60 felettiek vannak a legkisebb arányban a betegek között. A legkevésbé érintett terület Csongrád és Somogy megye, ahol nem nőtt a megbetegedések száma.

Mint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatójából kiderül, a 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Heves (849), Pest (572), Borsod-Abaúj-Zemplén (485) és Jász-Nagykun-Szolnok (430) megyében volt a legmagasabb, Csongrád (57) és Tolna (66) megyében pedig a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket a fővárosban és nyolc megyében diagnosztizáltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az OEK járványügyi osztályára az 5. héten a fővárosból (2), Borsod-Abaúj-Zemplén (2), Fejér (3), Heves (1), Jász-Nagykun-Szolnok (2), Nógrád (3) és Vas (1) megyéből összesen 14 jelentés érkezett. A járványok hat óvodát, hét általános iskolát és egy kórházi osztályt érintettek – adta hírül a központ saját honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.