Az igazi unoka és barátai buktatták le az unokázó csalókat

Hiába fogta el segítőkész barátaival a sértettek valódi unokája a nagyszülei kifosztásával próbálkozó „unokázós csalókat". Fél évre előzetesbe kerültek ugyan, de mivel „nyilván nem kellett tartani attól, hogy bűnismétlést követnek el", szabadlábra helyezték őket. Nem kellett volna.
Öt „unokázós" csaló ellen emelt vádat a VI.-VII. kerületi ügyészség. A vádlottak 2014 májusában, majd 2015 májusában és júniusában Budapesten idős emberektől csaltak ki jelentős összegeket, esetenként több millió forintot, vagy a féltve őrzött családi ékszereiket.

Ez a banda a hasonszőrű társaságokhoz képest szervezettebben fosztotta meg pénztartalékaiktól és „a családi ezüsttől" az idős embereket. A 31 éves első rendű vádlott általában az esti órákban eltorzított hangon felhívta a kiszemelt áldozatát annak vezetékes telefonján, s magát az unokájának kiadva közölte, hogy nagy bajban van. „Uzsorások fogságába esett, és ha sürgősen, még aznap, nem ad nekik valamennyi pénzt vagy néhány értékesebb ékszert, bántani fogják".

Az idős emberek minden esetben elhitték, hogy az unokájukkal beszéltek, és hogy valóban bajban van, ezért minden további nélkül átadták a lakásukra, vagy egy ahhoz közeli helyre küldött futárnak az összes pénzt, ami éppen otthon volt.

Feltűnő módon a csalók rendkívül jól ismerték kiszemelt áldozataik anyagi helyzetét. Számos jel utal arra, hogy alaposan lenyomozták őket, mielőtt az első rendű vádlott telefonált volna. A vádhatóság szerint az ügy másodrendű vádlottja, egy 53 éves nő volt az, aki összegyűjtötte a csaláshoz szükséges információkat, és ő szerezte be a mindig csak egy akcióhoz használt telefonokat.

A „munka" legveszélyesebb részét, a pénzátvételt azonban már alkalmi segítőkre bízták, akiket az első rendű vádlott fuvarozott a sértettek lakása közelébe.

Más esetekben a csalás itt be is fejeződött. A sértettek fizettek, majd amikor találkoztak az unokájukkal, aki mit sem tudott arról, hogy ő uzsorások fogságába került volna és pénzt kért azért, hogy szorult helyzetéből szabadulhasson, értesítették a rendőrséget.

Ez a banda azonban nem elégedett meg az első jelentkezésük utáni sokkhatás alatt kifizetett összeggel. Miután meglehetősen pontos képük volt áldozataik anyagi helyzetéről, újra elhívták őket és a már kifizetettnél nagyobb összeget, vagy különböző érték- és vagyontárgyakat kértek tőlük.

Ez lett a vesztük. Tavaly egy idős házaspár sikeres megrövidítése után újra telefonáltak. Látszólag minden a terveik szerint ment, csakhogy a második pénzátadáson a sértettek valódi unokája és pár segítőkész barátja várta a csalókat.

Fél évet töltöttek előzetesben, majd - nyilván nem kellett a bűnismétlésüktől tartani - miután szabadlábra helyezték őket, ott folytatták, ahol hat hónappal ezelőtt abbahagyták. Még három idős embert sikerült megfosztani megtakarított pénzétől és értékeitől, mire a rendőrségnek sikerült újra lekapcsolnia őket.

Az ügyészség most öt ember ellen emelt vádat: ketten előzetesben várják a tárgyalást, ahol a 2013 óta hatályos Btk. szerint - mivel tettüket idősek sérelmére követték el - akár hét és fél év szabadságvesztést is kaphatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.