Idén ez a legfinomabb fagyi

A belga csokoládéból készült, mogyorós ostya-törmelékkel és fehér csokoládéval rétegelt, opera royal elnevezésű fagylalt érdemelte ki Az év fagylaltja 2015 címet Soltvadkerten, ahol hétfőn több mint 80 alkotás közül választotta ki a győztest a zsűri a Szent Korona Cukrászdában.

A győztes fagylaltkülönlegességet Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda tulajdonosa készítette. A versenyt 18. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal. Ebben az évben a kötelező íz a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízt választhattak a cukrászok. Csuta Zsolt csákvári mestercukrász, a zsűri elnöke kiemelte, hogy "soha nem látott ízkombinációk" jelentek meg, ami egyébként a verseny kiírásában feltételként is szerepelt. Az volt a cél, hogy a verseny a szakma fejlődését segítse elő, ezért újdonságokat kellett bemutatni – mondta a mestercukrász. Fontosnak tartotta, hogy a győztes fagylaltok receptúráját a szakmai berkeken belül közreadják, így mindenki elkészítheti és árulhatja az édességeket, amelyekhez az ország minden szegletében hozzá lehet majd jutni.

Mányoki Krisztián pátyi cukrász Opera Royal nevű fagylaltkelyhe, amelyet az év fagylaltjának választottak
Ujvári Sándor / MTI

Csuta Zsolt kiemelte: a kötelezően készített, sárgabarack ízesítésű fagylaltok is óriási ízválasztékkal vonultak fel. Nem mindegy, hogy a gyümölcs honnan származik, hogy mennyit tesznek belőle a fagylaltba, vagy milyen kiegészítő anyagokat adnak hozzá – hangsúlyozta. A mestercukrász szerint a magyar fagylaltkészítők legjobbjai fel tudják venni a versenyt a világ élmezőnyével. Csuta Zsolt korábban már kétszer megnyerte a versenyt, harmadszor a kötelező kategóriában lett első, így a vándorkupát is hazavihette.

A zsűrinek tagja volt többek között Ákos énekes-előadóművész, Cseh László úszó, Lehoczki Ferenc, a város polgármestere, Frittmann István borász, valamint Liptai Klaudia televíziós személyiség. A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.