Az anyját vagy a kedvesét mentené ki egy égő házból?

Ha muszáj lenne választania az önhöz legközelebb álló nők közül, kinek az életét mentené meg? Kínában ez nemcsak egy családi vitát generáló felvetés, hanem az idei központi igazságügyi vizsga egyik feladata.

Csak azok a leendő jogászok és bírók praktizálhatnak Kínában, akik átmentek a vizsgán – írja a BBC.

A kínai igazságügy-minisztérium később nyilvánosságra hozta a „helyes” választ. Eszerint a vizsgázóknak kötelességük kimenteni az édesanyjukat. A romantikus érzelmeiket a fiúi szeretet elé helyezők a mulasztással bűncselekményt követnek el. Az országban ugyanis törvény kötelezi a gyerekeket a szüleik támogatására.

Háztűznéző 2009-ben Pekingben. A törvény adja meg a választ
Háztűznéző 2009-ben Pekingben. A törvény adja meg a választ
David Gray / Reuters

A válasz azonban a kínai netezőknek sem tűnt ennyire egyértelműnek. „Nevetséges, hogy a szülők támogatására vonatkozó kötelezettség és aközött, hogy vészhelyzetben megmentse az ember a társait, egyenlőségjelet tesznek” – panaszkodik az egyik kommentelő, egy másik pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy arra viszont nem tér ki a jogszabály, akkor is igaz-e ez, ha mások élete is veszélyben van.

A többség amúgy is anyát mentené meg
A többség amúgy is anyját mentené meg
Kim Kyung Hoon / Reuters

A legtöbb megkérdezett azonban az édesanyját választaná a partnere helyett. „Lányok mindenütt vannak, de édesanyám csak egy van” – érvelt egyikük. „Nem is kétséges, hogy az anyámat menteném meg. A jogi érveken túl, az anyám nevelt fel. Ráadásul a barátnőm fiatalabb is, ami azt jelenti, hogy jobbak az esélyei, hogy egyedül is sikerül kimenekülnie” – állította a másik. A barátnő reakciójáról nincsenek információk.

Érdekes, de a hozzászólók közül senki nem kifogásolta a kérdés nyilvánvaló szexizmusát. 

Ön kit mentene ki az égő házból? Szavazzon!
 
Az anyámat
 
A kedvesemet
Szavazok
 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.