Az amerikai nők már leelőzték a férfiakat

Riasztó képet fest az amerikai népességet sújtó, járványszerű elhízás terjedéséről egy a héten publikált friss tanulmány. Kiderült többek közt, hogy e téren a nők már megelőzik a férfiakat.

Az elmúlt évtizedekben az volt a jellemző, hogy az amerikai férfiak és nők együtt híztak, mostanra viszont ez a trend megváltozott: a nők több okból kifolyólag is gyorsabban szedik fel a kilókat, ami új kihívások elé állítja a kutatókat.

A legutóbbi kormányzati statisztikák szerint az Egyesült Államok felnőtt női lakosságának már 40 százaléka elhízott vagy túlsúlyos, azaz a testtömeg-indexe (BMI) 30 fölött van. Ez egy 175 centi magas nő esetében például több mint 92 kilogrammos testsúlyt jelent. A most közzétett tanulmány a 2013 és 2014 között gyűjtött országos reprezentatív mintát vette alapul, melyben 2638 felnőtt férfi (átlagéletkor 47) és 2817 nő (átlagéletkor 48) szerepel.

A tanulmányt a JAMA nemzetközi, általános orvosi szakfolyóiratban publikálták. A lapszámba bekerült egy másik elemzés is, mely szerint ugyanebben az időszakban tovább nőtt az elhízott középiskolások száma is az országban. A tanulmányok kapcsán a kiadvány szerkesztői, Jody W. Zylke és Howard Bauchner azt a megállapítást tették, hogy bár egyre több az elhízottaknak készülő gyógyszer és fogyasztó eljárás, látszik, hogy ezek nem fogják megoldani a népességszintű problémát.

„A hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, annak ellenére is, hogy az iskolai és közösségi prevenciós programok, a helyi önkormányzatok és szakmai társaságok oktatási kampányai bizonyítottan rendkívül sikertelenek voltak eddig” – idézi a szerzőket a Washington Post.

A tanulmány főbb megállapításai:

A dohányos férfiak nagyobb valószínűséggel híznak el, de ugyanez az összefüggés a nőknél nem volt megfigyelhető.

A főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkező nőknek szignifikánsan kisebb az esélye az elhízásra.

A 2–19 éves gyerekek 17 százaléka volt elhízott 2011 és 2014 között. Az elmúlt 25 évben a 2–5 évesek körében az elhízás mértéke csökkent, és ez így is marad a gyermek 6-10 éves koráig, ám a serdülőkor (12–19) még mindig „behozza” a lemaradást.

Ez azt jelenti, hogy még ha az oktatási rendszer alacsonyabb fokain a gyerekek egészségesebb táplálása és mozgatása jó eredményeket is hozott, a középiskolában töltött évek alatt sok fiatal olyan sokat szed magára, hogy hacsak nem tanul tovább, jó eséllyel egész életében elhízott marad.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.