Ausztriából magyar földekre folyt a Lajta vize

Az összes folyó apad, csak a Lajta nem. Az osztrák fél elismerte, hogy nem akadályozták meg a folyó vizének átfolyását a mélyebben fekvő magyar területre, s emiatt 180 hektár mezőgazdasági terület víz alá került. Ennek a kárrendezés szempontjából van jelentősége.

Péntek reggel 6 órakor első fokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget a Dunán Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál, a Mosoni-Dunán Vének és Dunaszentpál között, valamint a Győr térségi folyókon.

A Lajta kivételével apadnak a folyók. A Duna vízszintje Nagybajcsnál mintegy 60 centimétert csökkent a nap folyamán, a Rába vízállása Győrnél 30 centiméterrel alacsonyabb a szerda éjszakai tetőzési értéknél.

A Lajtán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Ausztriában több helyen átbukik a víz a töltésen az alacsonyabban fekvő magyar mezőgazdasági területre, és hiába védik a vízügyesek a magyar védvonalat, az ár elönti a mentett oldalt. A helyzet tisztázására Janák Emil központi védelemvezető, s egyben az osztrák-magyar határvízi bizottság albizottságának vezetője egyeztetést tartott osztrák partnerével csütörtökön.

Az osztrák fél elismerte, hogy beavatkozással nem akadályozták meg a Lajta vizének átfolyását a mélyebben fekvő magyar területre, s emiatt 180 hektár mezőgazdasági terület víz alá került. A közös bejárást követően az osztrák és a magyar szakember egybehangzóan megállapította, hogy a magyar területet elöntő víz nem szivárgó víz, hanem árvízi elöntés. Ennek a különbségtételnek a kártérítés szempontjából van jelentősége.

A határon átfolyó víz lokalizálására kizárólag a magyar fél tett erőfeszítéseket. Így a helyzetből adódó többletköltség és többletkár is a magyar felet sújtja - szögezte le Janák Emil. A szakember tájékoztatása szerint a tényeket dokumentálták és a jegyzőkönyvet az osztrák-magyar határvízi bizottság első meghatalmazottjai elé terjesztik.

Ausztriában - hegyvidéki ország lévén - nem alakítottak ki olyan árvízvédelmi szervezetet, amilyen a mélyebben fekvő Magyarországon működik. Ezzel magyarázható, hogy az osztrák szakemberek nem számoltak a töltésen átbukó víz átfolyásával Magyarországra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.