Ausztrál állampolgárságot kapott az elhagyott Down-szindrómás kisfiú

Thaiföldi béranya hordta ki egy ausztrál pár gyermekeit, akik végül csak az egészséges kislányt vették magukhoz, a Down-szindrómával született testvérét nem. A zavaros ügynek még nincs vége, ám mivel a biológiai apa ausztrál, a baba most megkapta az ausztrál állampolgárságot – még ha a szülők azóta sem vették magukhoz.

Gammy és testvére, Pipah 2013 decemberében született egy thaiföldi béranyától. Egy ausztrál pár, David és Wendy Fernell 16 ezer ausztrál dollárt, vagyis közel három és fél millió forintnak megfelelő összeget ígért a 21 éves Pattaramon Csanbuanak, hogy megszülje gyermekeiket.

Az eset azután okozott óriási nemzetközi botrányt, hogy a házaspár csak az egészséges kislányt vitte haza a kórházból, Gammyt viszont a béranyára hagyták.

Csanbua azt állította, amint kiderült, hogy az egyik baba beteg, a házaspár megpróbálta rávenni az abortuszra, amire ő nem volt hajlandó, majd amikor a kicsik megszülettek, „az apa eljött a kórházba, hogy lássa a kislányt, de rá sem nézett Gammyre. Még a karjába sem vette”.

Fernellék mindent tagadtak, sőt, az elmondásuk szerint számos problémájuk akadt az ügyet intéző ügynökséggel. Tudomásuk sem volt a béranya személyéről, az egész ügymenet zavaros volt, és számos nyelvi probléma is akadt. Később egy tévéinterjúban már azt állították, amikor megtudták, hogy az ikerpár egyik tagja beteg, kijelentették, mindkét babát akarják.

Nem sokkal később kiderült, az apát, David Fernellt 1997-ben három évre ítélték két, tíz év alatti gyermek molesztálásáért. Csanbua a Seven Networknek azt nyilatkozta, ha igazak a Fernellről szóló hírek, nem szeretné, ha a kislány az ausztrál házaspárnál maradna, és örömmel vállalná, hogy felneveli őt is.

Az ügy nemcsak etikai, de jogi kérdéseket is felvet. Ausztráliában tilos pénzt fizetni a béranyáknak, ám mivel kevesen vállalnak ilyesmit ingyen, számos pár külföldön keres magának alanyt, Thaiföldön pedig a béranyának rokoni kapcsolatban kell állnia a gyereket óhajtó párral, és szolgáltatásaiért cserébe nem fogadhat el pénzt. 

Az ausztrál bevándorlási miniszter irodája augusztusban közleményben tudatta, vizsgálják, hogy Gammy megkaphatja-e az ausztrál állampolgárságot, amit a kisfiú végül a napokban meg is kapott – számolt be a BBC a helyi médiára hivatkozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.