Auschwitzból lopott két angol tinédzser

A lengyel hatóságok kedden vettek őrizetbe két angol tizenévest. Azzal gyanúsítják őket, hogy az auschwitzi haláltáborból emeltek el kiállítási tárgyakat, amelyek az itt fogva tartott rabokéi voltak a II. világháború alatt.  

Hétfőn figyeltek fel a tizenhét éves fiúk gyanús viselkedésére egy olyan épület körül, ahol a náci német őrök a foglyok elkobzott ingóságait tárolták – árulta el a tábor területén működő múzeum szóvivője.

A motozás során előkerült egy borotva darabja, egy kanál, néhány gomb és két pohár, amelyeket feltehetőleg az épületből loptak el.

A fiúkat már ki is hallgatták egy tolmács segítségével, és döntésre várnak a további fogva tartásukkal kapcsolatban – mondta el a helyi rendőrség szóvivője. Amennyiben bűnösnek találják őket, akár 10 év börtönbüntetéssel nézhetnek szembe.

A múzeum kurátorai szerint néhány látogató megpróbálja elcsenni a kiállítási tárgyakat egyfajta szuvenírként. 2010-ben egy svéd férfit csuktak le a tábor bejárata fölött látható „Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz) felirat ellopása miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.