Átvette az ecstasy helyét a mefedron a hazai drogpiacon

Az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok az utóbbi két évben elárasztották a magyar feketepiacot. A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, kijátszva ezzel a törvényt.

A klasszikus ecstasy tabletták használata visszaszorult, és ma már a mefedron a legnépszerűbb anyag – mondta  Nagy Gábor, az Országos Rendőr-főkapitányság szakértője a Magyar ENSZ Társaság sajtótájékoztatóján. A bő egy éve megjelent mefedron a kábítószerek feketepiacának már majdnem 45 százalékét uralja, háttérbe szorította az amfetamint; előbbinek már kétszer nagyobb az előfordulási gyakorisága a kábítószergyanús anyagok között.

A Magyar ENSZ Társaság tájékoztatóján a bécsi székhelyű Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) éves jelentését ismertették.

A magyar kormány decemberben fogadta el azt a javaslatot, amely értelmében január 1-jétől hivatalosan is tiltott szernek minősül Magyarországon a mefedron. A jogszabályi változásokra azért volt szükség, mert a közelmúltban Magyarországon is több alkalommal foglalták le a por formájú kábítószert, mely - jórészt az interneten keresztül forgalmazva - az ecstasy pótszereként, egyfajta partidrogként terjedt el. Hatása hasonló a kokainéhoz és az amfetaminéhoz, de a pontos hatásmechanizmus nem ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.