Átverte a spermabank a kiszolgáltatott ügyfeleket

A mesterséges megtermékenyítés után hét évvel derült ki, hogy a papíron érett, egészséges, okos donor helyett egy skizofrén, büntetett előéletű férfi spermáját ültették be egy Kanadában élő nőbe, aki most az átverés miatt beperelte az amerikai spermabankot.

Angela Collins és Margaret Elizabeth Hanson egy szép és okos gyermeket szeretett volna, ezért választották Donor 9623-at gyermekük biológiai apjának. A beültetés és a szülés után semmit nem tudtak a férfiról, akitől a gyermekük született. Így volt ez egészen tavaly júniusáig, amikor majdnem hét évvel a teherbe esés után Collinsék egy sor e-mailt kaptak a spermabanktól, melyben tévedésből leleplezték a spermát adományozó férfi nevét.

A nők azonnal nyomozásba kezdtek, hogy kiderítsék, ki lehet gyermekeik apja. Gyorsan kiderült, hogy a mintaapának hitt férfi egy skizofrén, akit kirúgtak a főiskoláról és letartóztatták betöréses lopásért. Ráadásul arra is fény derült, hogy a férfi még csak nem is jó megjelenésű, egy óriási anyajegy van az arcán.

A kanadai Ontarióban élő anyáknak nem kellett több, március végén beperelték az atlantai spermabankot, amely azt állította a beültetés előtt, hogy megtalálta számukra a megfelelő apát: egy 160-as IQ-val rendelkező, intelligens, egyetemet végzett férfit, aki éppen a doktori tanulmányait végzi.

„Úgy mutatták be őt, mint a legjobbak legjobbika" – mondta a pár ügyvédje, Nancy Hersh az Associated Pressnek. A vádirat szerint a nem éppen főnyereménynek számító férfi több mint három tucat gyerek biológiai apja lehet.

A spermabank azt állítja, a donort a szokásos orvosi vizsgálatnak vetették alá, és mindent rendben találtak nála. A férfi állítólag az egyetemi végzettségét igazoló dokumentumokat is elküldte a cégnek.

Az ügy ráirányította a figyelmet az iparágra, amely évtizedek óta lazán szabályozott. A donoroknál rendszeresen szűrik a fertőző és nemi betegséget, de részletes genetikai vizsgálatokat nem végeznek. A két nőt átverő amerikai cég már 40 éve része a spermabank-iparnak.

Collins és Hanson attól tart ügyvédjük szerint, hogy gyermekük örökli biológiai apjuk skizofréniáját, ez miatt pedig folyamatos vizsgálatokra van szükségük. A két szülő ezért kártérítést követel, és azt várja a bíróságtól, hogy valamilyen módon ítéljék el a céget, mely kihasználja a neki kiszolgáltatott embereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.