Átültetett arccal

Hihetetlen arcátültetésre és közben koponya-rekonstrukcióra került sor tavaly decemberben az amerikai Cleveland Klinikán. Az arcműtét folyamatát animáción követheti nyomon!

Eddig öt arcátültetést végeztek a világon, kettőt Franciaországban, egyre-egyre pedig Kínában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban került sor. Az egyik francia betegnek egy hatalmas tumor nőtt arcán és ezért volt szükség a beavatkozásra. A másik francia arcát egy kutya marcangolta szét. A kínai beteget egy medve támadta meg – a férfi tavaly júliusban ismeretlen okból meghal. A spanyol átültetésről még nem jelent meg részletes közlemény. Az amerikai asszony viszont különleges eset, hiszen az ő arcát szinte teljes egészében helyre kellett állítani. 

A neve elhallgatását kérő nőnek a beavatkozás előtt nem volt orra, hiányzott a jobb szeme és a felső állkapcsa. A rendellenességek miatt nem volt szaglása és nem tudott rendesen enni. Kinézete miatt az utcára sem mehetett ki. A huszonkét órás műtétnek köszönhetően az orrán tud levegőt venni, szilárd ételeket is elfogyaszthat, illetve csészéből ihat. Tudja milyen a hamburger íze és már azzal is tisztában van, hogy miért szeretik az olaszok a pizzát.

Az amerikai nő a nagyvilág előtt még mindig nem mutatkozna szívesen – nem is jelent meg az amerikai tudományos társaságok idei, Chicagóban tartott közgyűlésén -, de a családja előtt már vállalni tudja, vállalni meri külső megjelenését. Maria Siemionow, a Cleveland Klinika transzplantációs csoportjának vezetője a CNN-nek elmondta, hogy a beültetett részek egy donortól származtak. A műtét során a beteg arcába csontokat, izmokat, artériákat és ereket is beültettek. Az esztétikára is próbáltak figyelni, de ebben az esetben a megfelelő funkciók helyreállítása volt az elsődleges szempont.

A húsz éve arctranszplantációval, annak elméletével és gyakorlatával foglalkozó Siemionow szerint arcátültetésre csak akkor kerülhet sor, ha a többi lehetséges megoldás nem hozna eredményt. (Az égési sérülések esetében megoldást jelent a saját bőr átültetése, de amikor közel teljes arcot, vagy koponyát kell befedni, ez az eljárás nem segít.)

De az átültetés sem mindenkinél jöhet szóba. A donor szervek megtartása érdekében élthosszig kilökődésgátlókat szedni, amit nem minden beteg kaphat.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.