Aszteroida robogott el a Föld mellett

Egy tízemeletes ház nagyságú aszteroida robogott el a Föld mellett hétfőn – a 2009 DD45 kódjelű kisbolygóról eddig nem tudtunk. Két nappal korábban, múlt szombaton szereztünk róla tudomást.

Az égi objektum mindössze 72 ezer kilométerre volt tőlük – ez a Föld-Hold távolság ötöde. Mielőtt lenéznénk a 21-47 méteresre becsült kisbolygót, vegyük figyelembe, hogy az 1908-ban Szibériában ezer atombomba erejével pusztító aszteroida hasonló méretű volt. (A Tunguzka-folyó környékén kétezer négyzetkilométeren 80 millió fát tarolt le és mellesleg maga után hagyott egy hatalmas krátert az akkor pusztító kisbolygó.)

A nemzetközi regiszterek szerint 2004-ben repült el mellettünk a legkisebb távolságra egy aszteroida: a 2004 FU162 nevű, alig 5-10 méteres átmérőjű aszteroida mindössze 6500 kilométeres távolságot tartott a Földtől.

A csillagászok az elkövetkező napokban meghatározzák a kisbolygó pályáját, így egyúttal arra is következtetni lehet, hogy jelent-e bármilyen fenyegetést a Földre, Jelenleg úgy tűnik, hogy a 2009 DD45 tizenöt évente kerüli meg a Napot.

A BBC szerint eddig mintegy 6100 földközeli objektumot ismernek a csillagászok. A NASA által támogatott programok szerint 768 kisbolygó átmérője nagyobb 1 km-nél, illetve 1008 olyan van köztük, amely 4,5 millió km-nél jobban megközelíti bolygónkat és 140 m-nél nagyobb.

A hirek.csillagászat.hu szerint az új cél, az összes 140 m-nél nagyobb földsúroló aszteroida felfedezése nem lesz egyszerű dolog, mivel számuk biztosan eléri a több tízezret.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.