Jön a 2014 RC aszteroida és nagyon közel süvít el

A 2014 RC nevet viselő aszteroida Új-Zéland felett lesz a legközelebb hozzánk, nagyjából negyvenezer kilométerre. A NASA szakemberei szerint nem jelent majd komoly veszélyt a Földre.

A 20 méter átmérőjű aszteroida helyi idő szerint vasárnap kora délután lesz Földünkhöz a legközelebb. A kisbolygót augusztus 31-én fedezték fel a Catalina Sky Survey (Catalin égboltfelmérés) arizónai obszervatóriumában, majd másnap este aztán - tőlük függetlenül - a kisbolygókra szakosodott Pan-STARRS teleszkópja is észlelte Hawaii szigetéről.

Az aszteroida vasárnap délután 2 óra körül 25 ezer mérföldre, vagyis nagyjából 40 ezer kilométerre közelíti meg a Földet, ám nem jelent veszélyforrást - közölte honlapján a NASA.

A tudósok a pályája alapján arra következtetnek, hogy az 2014 RC későbbiekben is visszatérhet még a Föld közelébe, de kockázati tényezőt a továbbiakban sem fog jelenteni.

Az emberek nagy részének fogalma sincs róla, de néhány naponta-hetente újabb és újabb kisbolygó húz el egy Holdnál kisebb távolságnál - 384 ezer kilométer - kevesebbre bolygónktól, az 2014 RC idén már a huszonnegyedik aszteroida lesz. A legnagyobb a 20-50 méterre becsült 2014 GY44 volt március 30-án.

Közülük is egyetlen egy, a január 2-án érkezett 2014 AA lépett be a Föld légkörébe, mindössze hetven perccel azután, hogy a szintén arizóniai Mount Lemmon Obszervatóriumban felfedezték a csillagászok. A 2-4 méter átmérőjű aszteroida Venezuela felett, még a légkörben megsemmisült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.