Árvízveszély miatt szombattól lezárhatják az alsó rakpartokat Budapesten

Demszky Gábor főpolgármester elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapesten csütörtök este - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A közleményből kiderül, hogy a fővárosban szombaton lezárhatják az alsó rakpartokat. Mivel a budai alsórakpart egy része a budai főgyűjtőcsatorna építése miatt már le van zárva, ezért az alsó rakpartok további szakaszainak lezárása várhatóan pénteken, az éjszakai órákban kezdődik meg. Amennyiben az árhullám az előrejelzéseknek megfelelően vonul le a Duna budapesti szakaszán, szombaton feltehetően a teljes budai és pesti alsó rakparti szakaszt le kell zárni.
Az árhullám Budapesten várhatóan vasárnap 704 centiméteren tetőzik, ezt követően előreláthatólag szerdán húzódik vissza medrébe a Duna. Ezután kezdődhet a rakpartok megtisztítása.

A főpolgármester felkéri a budapestieket, hogy az árvízhelyzetre tekintettel pénteken és a hétvégén, ha tehetik, hagyják otthon személyautóikat, és a közlekedéshez vegyék igénybe a BKV járműveit.

A Főpolgármesteri Hivatal kéri azokat az autósokat, akik a rakpartokon parkolnak, hogy pénteken mindenképpen vigyék el azokat, mert a rakpart lezárásakor a gépjárműveket a rendőrség elszállíttatja.

A Margitszigetet az árhullám az előrejelzések szerint nem veszélyezteti. A Római parti üdülőövezet mélyebben fekvő hullámtéri területein esetlegesen szükségessé váló védekezéshez a Főváros Polgári Védelmi Igazgatóság nyújt segítséget.

A közlemény szerint a rakpartok lezárásán kívül más korlátozó intézkedésre előreláthatólag nem lesz szükség a fővárosban, az árhullám a lakóterületeket várhatóan nem érinti.

Elsőfokú árvízvédelmi készültségnél a vízügyi igazgatóságok munkatársai fokozott figyelőszolgálatot tartanak, lezárják a zsilipeket, folyamatosan elemzik a hidrológiai, vízjárási helyzetet. Másodfokú készültségnél - amikor a folyó már eléri a védtöltéseket - megerősítik a figyelőszolgálatot, növelik a készenlétben állók létszámát. Harmadfokú készültség esetén állandó a járőrözés a töltéseken, beavatkozásra készenlétben vannak a védelmi osztagok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.