Árvíz: több mint 2500 kilométeren van készültség

A folyók magyarországi szakaszain több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, számottevő csapadék sehol sem valószínű vasárnap - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1 226 kilométeren első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek. Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van.

A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát.

Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.

Veszprém megyében a Marcalon még nem indult meg az apadás. Éjjel fél kettőig kétszáz ember dolgozott a gátak megerősítésén. Szombaton  tizenhétezer homokzsákot raktak le itt. A megyében újra járható a 8412-es út Egyházaskeszőnél és a 84123-as Várkeszőnél.

Békés megyében harmadfokú készültség van érvényben továbbra is a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A Hortobágy-Berettyóból a vizet átemelik a Körösök felé. Belvízvédelmi készültséget Békésben tizennégy önkormányzat tart fenn.

A rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés szerint a Tisza középső szakaszán, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a most tetőző árhullám utoléri az előző árhullámot április közepén, Szolnokra április tizennyolcadikára prognosztizálnak tetőzést. Harmadfokú a készültség továbbra is a Hortobágy-Berettyón Karcag-Mezőtúr térségében, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr és Kunszentmárton között. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni. A Zagyván viszont további lassú apadás várható.

Baranya megyében Sikondán szombat este nyolc óra előtt befejezték a halastó gátjának megerősítését, átvizsgálását. A gát víz felőli oldalán sérülést nem találtak, a vész árapasztót fóliával lefedték és ötszáz homokzsákkal lesúlyozták.

Heves megyében Nagyfügeden másod-, Hatvanban és Boldogon elsőfokú belvízvédelmi készültség van. Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szentgotthárdnál és Körmendnél a helyreállítási munkálatok elvégzéséig fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A megye területén hét útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás van.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényen a Bódva áradása után a vízgyűjtő árkokban visszamaradt vizet megkezdték visszaemelni a folyóba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.