Gyerekrendezvényeken károsodhat a kicsik hallása

A gyerekeket sújtó zajszennyezést korlátozó jogszabály megalkotását javasolja a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

„Szakemberek mérései szerint számos gyermekrendezvényen a hangnyomási szint csúcsértéke a 117 decibelt is elérte, amely már mindenképp káros a gyermekek hallására” – mondta a Magyar Nemzetnek Vicsi Klára, az MTA AOB vezetője, aki megjegyezte, a zajnak nemcsak halláskárosodás, hanem figyelem-, magatartási, és tanulási zavar is lehet a következménye, sőt, az emésztési és a keringési rendszert károsító megbetegedéseket is okozhat.

Mint mondta, céljuk az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve egy jogszabály megalkotása, amely minden gyermekműsor szolgáltatójának számára kötelezővé tenné a műsor előzetes besorolását hangerősségi kategóriák szerint.

„Fontos felhívni a szülők figyelmét arra, mekkora a hangnyomásszint, és ez mekkora mértékű halláskárosodáshoz vezethet, függően attól, mennyi ideig van kitéve a gyerek a hanghatásnak” – mondta a szakember, aki szerint sokan azért nem veszik komolyan a problémát, mert többnyire hosszabb távon jelentkező káros hatásról van szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.