Árhullám érkezik a Dunántúlon

Várhatóan az első fokú készültség szintje fölé emelkedik a Duna vízállása Nagybajcsnál a péntek délutáni óráktól, miután az elmúlt 72 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a folyó ausztriai szakaszán - közölte honlapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint a folyó az ausztriai Kienstockban hajnalban tetőzött 750 centiméteren. Az előrejelzés szerint a másodfokú készültségi szintet szombat reggel érheti el a vízállás, a tetőzés Nagybajcsnál ugyanaznap délután várható 560-580 centiméteren.

A Lajta Deutsch-Brodersdorfban péntek hajnalban tetőzött, Mosonmagyaróvárnál vasárnap hajnalban 160-180 centiméteren várható a tetőzése, amely kismértékben haladja meg az első fokú készültségi szintet.

A Rába árhulláma készültségi szint alatti tetőzéssel vonul le, Győrben azonban a vízállás a nagybajcsi tetőzés függvényében elérheti az első fokú készültség szintjét. A tetőzés 480-500 centiméterek között várható szombat éjszaka, vasárnap hajnalban.

A Marcal vízállása Gyirmótnál megközelítheti az első fokú árvízvédelmi készültséget.

Víz a parton is

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el az esőzések miatt a Kis-Balaton térségében, a keszthely-hévízi belvíz-öblözetben - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Keszthely és Hévíz térségében 150 hektárnyi terület - erdő, rét, legelő - áll víz alatt, a belvíz a lakott épületeket nem veszélyezteti.

A belvízzel elöntött területekről naponta 107 ezer köbméter vizet szivattyúznak át.

A helyszínen a vízügyi szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el, tisztítják a csatornákat, hogy az uszadék ne okozzon gondokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.