Aranyra bukkantak Izrael partjainál

Kétezer, több mint ezer éves arany pénzérmét találtak búvárok a Földközi-tenger partján fekvő Caesarea nemzeti parkja melletti kikötőben. 

A fényes tárgyakról először azt hitték, játékpénz csupán, ám ahogy alaposabban szemügyre vették, a búvárok rájöttek, hogy kincset találtak. Begyűjtöttek néhány darabot és megmutatták a búvárklub vezetőjének, aki értesítette a hatóságokat. Az elmúlt hetekben 2000 arany pénzérme került elő a tengerfenékről, valamennyi a Fátimida Kalifátus korából származik - írja a CNN.

A Fátimidák 909 és 1171 között uralták a területet. Kobi Scharwit tengerkutató úgy véli, két lehetőség elképzelhető. Az egyik az, hogy egy olyan hajóval süllyedt el a kincs, amely a Fátimidák hivatalos szolgálatában állva indult útnak az uralkodó közigazgatási központjába, Egyiptomba, miután begyűjtötték a területre kivetett adót. A másik, hogy a Caesareában állomásozó katonai helyőrségnek szánt bért találták meg.

A régészek hamarosan kutatásokat végeznek azon a területen, ahol az értékes kincset megtalálták, a feltárás pedig újabb információkkal szolgál majd. Az Izraelben valaha előkerült legnagyobb aranykincs legkorábbi darabját, egy negyeddinárost Palermóban verték a 9. század második felében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.