Áram nélkül 50 ezer dunántúli háztartás

Az E.ON dunántúli hálózatában - főleg Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár térségében - a vihar miatt jelenleg mintegy 50 ezer háztartásban nincs áram. Az E.ON folyamatosan javítja a hibákat, de egyre több az újabb üzemzavar: a Balatonnál több helyütt a vészhelyzet miatt kapcsolaták ki a szolgáltatást.

Hétfő hajnalra a viharos szél miatt a Dunántúlon az E.ON 40 vonalán lépett fel áramellátási üzemzavar. Ez hétfő reggel összességében mintegy 50 ezer háztartást érintett. Az esetek többségét a vezetékre dőlő fák okozták, a felázott talaj és a viharos szél miatt ugyanis egyre több fa esik a vezetékekre.

Az esőzés miatt kidőlt villanyoszlop Orfűn, a pécsi tónál
Orfű, 2010. május 17. Az esőzés miatt kidőlt villanyoszlop a pécsi tónál. Baranyában is tovább tart az esőzés és a sokszor viharos erejű szél. Pécsett a Mecsekről lefolyó nagy mennyiségú eső okozott több helyen fennakadást. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A leginkább érintett régiók: Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár. A Balatonnál több helyen az árvíz miatt a veszély megelőzése érdekében kellett kikapcsolni a szolgáltatást. Bár a hibaelhárítás folyamatos, a viharos szél miatt újabb és újabb üzemzavarok lépnek fel. A meteorológiai előrejelzések szerint a viharos időjárás még a holnapi napon is folytatódik, ezért az E.ON-nál keddig érvényben marad a fokozott készenlét.

Vasárnapra virradó éjszaka több mint 100 ezer E.ON fogyasztónál nem volt áram a Dunántúlon. Estére azonban a társaság szerelőinek sikerült kijavítaniuk a hibákat, és már csak néhány száz üzemzavar által sújtott fogyasztási hely maradt áram nélkül éjszakára. Ezeken a helyeken (a Balaton- és Veszprém környékén, Sásdon, valamint Barcson) a külső körülmények (például kitört fák, kidőlt oszlopok, elázott transzformátorok, a felázott talaj) és az erős szél akadályozták a szerelők munkáját.

Az E.ON szerelői és szerződött alvállalkozói egész hétvégén teljes létszámban dolgoztak a vihar okozta üzemzavarok elhárításán. A Dunántúlon összesen 780 szerelő dolgozik folyamatosan a hibák kijavításán.

A társaság a rendkívüli időjárási körülmények miatt a hétvégére megerősített ügyeletet rendelt el, és ahol arra szükség volt, szerelőket csoportosított át a vihar által leginkább sújtott régiókba. Az E.ON szorosan együttműködött a katasztrófavédelem- illetve a tűzoltóság munkatársaival és tevékenységéről vasárnap délután óta rendszeresen tájékoztatja a Magyar Energiahivatalt. Helyi szinten az E.ON régióvezetői felvették a kapcsolatot az érintett települések polgármestereivel, hogy személyesen tájékoztassák őket a hibaelhárítás folyamatáról.

Az E.ON mindent megtesz a hibák elhárításáért és szorosan együttműködik a katasztrófavédelemmel a szolgáltatás mielőbbi helyreállítása érdekében. A társaság ezúton is szeretné megköszöni az érintett fogyasztók türelmét.

A hibák nagyja elhárítva

Az áramszolgáltató a dél-dunántúli régióban hétfő kora estig a vihar miatt keletkezett meghibásodások négyötödét kijavította; mintegy 400 szakember dolgozik a szolgáltatás helyreállításán - közölte az E.ON térségi szóvivője az MTI-vel.

A régióban még 17 településen 2100 fogyasztónál nincs áramszolgáltatás, szemben a reggeli 54 településen érintett csaknem tízezer fogyasztóval - tájékoztatott Varga Ivett.

A Somogy és Zala megye egy részét is magában foglaló kaposvári térségben mintegy 6000 fogyasztót érintett az  áramkimaradás. Közülük 650 fogyasztónál még nem tudták helyreállítani a szolgáltatást, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak, s most már a kisfeszültségű hibák, azaz egyedi meghibásodások javításával is tudnak foglalkozni - mondta a szóvivő.

Elmondása szerint a vihar a legnagyobb károkat a Balaton-parti településeken, továbbá Kaposváron és Igal térségében okozta. A régióban nagyfogyasztókat nem érintett az áramkimaradás.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.