Apadnak a folyók, nő a belvíz

A Tisza ukrajnai vízgyűjtő területén lehullott csapadék hatására a hétvégén a folyó felső szakaszán kis mértékű, néhány centiméteres vízszintemelkedést mértek, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védvonalak mentén nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni. A folyón Tiszafürednél vasárnap még elsőfokú volt a készültség, de már elkezdődött a lassú apadás.

Dajka István, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság védelemvezető-helyettese elmondta: a Tisza vízállása a legalacsonyabb készültségi szint alatt maradt a magyar-ukrán határon lévő Tiszabecsnél, míg a mellékfolyók közül a Szamos és a Túr végig apad, a Kraszna pedig Kocsordnál még árad, ott továbbra is fönntartják az első fokú árvízvédelmi készültséget.

A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai szerelik a mobil szivattyú vezetékrendszerét a Hármas-Körös gátján
Csárdaszállás, 2010. január 9. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖRKÖVIZIG) munkatársai szerelik a mobil szivattyú vezetékrendszerét a Hármas-Körös gátján, a Félhalmi szivattyútelepnél, Csárdaszállás határában. A Kettős-Körös vízszintje áradást mutat Békésnél, ahol elrendelték a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Egyre nagyobb területeket önt el a belvíz is, az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest több mint kétezer hektárral növekedett, elérve a 25.740 hektárt. Ebből több mint kilencezer a vetés, míg csaknem nyolcezer hektár a szántóterület. MTI Fotó: Rosta Tibor

A belvízhelyzetről azt mondta: a felső szabolcsi térségben másodfokú, a Szamos-Krasznaközben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, ezért a tiszaberceli szivattyútelep folyamatosan, éjjel-nappal üzemel. A megyében a belvízzel el-öntött terület kis mértékben növekedett: vasárnapra mintegy 6300 hektárnyi földterület került víz alá. Dajka István hozzátette: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején átlagosan 15-16 milliméter csapadékra kell számítani a vízgyűjtőn, ami újabb vízszint-emelkedést eredményezhet a folyókon, s tovább növekedhet a belvízzel elöntött területek nagysága.

Hajdú-Bihar megyében mindenhol apadnak a folyók a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgató-ság területén, ugyanakkor a Berettyó folyón Szeghalom térségében továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben - tájékoztatta tudósítónkat Bara Sándor igazgató. Hozzátette: a folyó vízszintje vasárnapra 23 centimétert emelkedett és tovább árad, vasárnap 469 centiméter volt a vízállás. Az igazgatóság területén - az elmúlt napok csapadékos időjárása és a befogadó folyók magas vízállása miatt - jelenleg hat védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség. Az érintett területeken a belvízzel elöntött terület nagysága meghaladja a 10 ezer hektárt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.