Áradnak a folyók Vasban

A Rába szentgotthárdi és körmendi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Több patak is kilépett a medréből, a megye több pontján is homokzsákokkal, szivattyúzással védekeznek.
Gaál Róbert megyei védelemvezető közölte: a Rába szentgotthárdi szakaszán szerda déltől elsőfokú készültséget rendeltek el. Az előző árvíz során megcsúszott a folyó bal parti töltése Szentgotthárdon, a mozi mellett, ezért a védműnek azt a részét fokozottan figyelik. A folyó körmendi szakaszán délután szintén első fokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe, ott a csütörtök déli tetőzésig másodfokú készültségre is szükség lehet.

Körmenden a Hunyadi utcában a hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső okozott elöntéseket, a probléma megoldásához az önkormányzat a vízügyi igazgatóság műszaki segítségét kérte.

Az áradó Arany-patak miatt Bucsunál nyúlgátat építenek. Sé alatt a patak kilépett a medréből, Szombathely oladi városrészén elöntötte az Illés Labdarúgó Akadémia pályáját, és a Hermann Ottó Szakközépiskolához tartozó terület egy része is víz alá került - ismertette a védelemvezető. Az, hogy az Arany-patakon az árhullám magas, szinte telt mederrel vonul le, a szakember szerint ráirányítja a figyelmet a dozmati árvízvédelmi tározó mielőbbi megépítésének fontosságára.

A Sorok-patak és az úgynevezett Gally-árokban lefolyó víz ismét egybeért, ez Szombathelyen, a Petőfi-telepen újra elöntéseket okozott, de most a szeptemberi tapasztalatok felhasználásával hatékonyabban zajlik a védekezés. Szeptemberben egy lakópark több házába tört be a domboldalról lezúduló víz, és elvezető csatornák hiányában rövid időre két utca víz alá került.

Szombathely közelében kilépett a medréből a Perint-patak is, de egyelőre csak mezőgazdasági területeket öntött el. Árad a Pinka-patak is, ennek mentén Felsőcsatártól Körmendig folyamatos figyelőszolgálatot tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.