Áradások és havazás Lengyelországban

Lengyelországban eddig már legkevesebb öt emberéletet követeltek az ország déli részét sújtó áradások, s az elmúlt 24 órában mintegy kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából.

A természeti csapás öt halálos áldozata között egy tűzoltó, egy 85 éves nő és egy nyolcéves gyermek is van. Két embert eltűntként tartanak számon.

Donald Tusk miniszterelnök és Jerzy Miller belügyminiszter hétfőn este Krakkóba érkezett, hogy tanácskozzon a leginkább érintett délkeleti és délnyugati vajdaságok vezetőivel, s a kormányfő kedden személyesen is felkeresi a legnagyobb károkat szenvedő déli térségeket.

A meteorológiai szolgálatok szerint az árvizeket kiváltó esőzések kisebb intenzitással, de a hét végéig folytatódnak Lengyelországban. A jövő hét elején azonban újra sok csapadékra lehet számítani.

Jerzy Miller közlése szerint a néhány napja kezdődött özönvízszerű eső több csapadékot hozott, mint amit az évszázad árvízének tartott 1997-es katasztrófa idején tapasztaltak. Krakkó egyik fontos hídját le kellett zárni a forgalom elől a Visztula szintjének megemelkedése miatt, de a városban egyelőre nincs árvízveszély. A Lengyel Tátrában, Zakopane környékén havazik. Tusk közölte, hogy a mentési munkálatokat összehangolják a szomszédos Csehország és Szlovákia hatóságaival.

Hétfő óta több ezer házat, utakat, vasútvonalakat és szántóföldeket öntött el a víz a kiáradt Odera és Visztula mentén, valamint a két folyó vízgyűjtő területén. Különösen a Krakkó központú kis-lengyelországi, a Katowice székhelyű sziléziai és a Rzeszów székhelyű kárpátaljai vajdaságban súlyos a helyzet. Meghatározatlan időre le kellett zárni a látogatók elől az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábort, mert áradás fenyegeti a ma múzeumként szolgáló létesítményt.

 

Zakopane, 2010. május 18. 
Hókotróval takarítják az utat a lengyelországi Zakopanéban 2010. május 18-án, amikor elmúlt napok heves esőzései után jelentős mennyiségű hó hullott a Tátrában. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)
Zakopane, 2010. május 18. Hókotróval takarítják az utat a lengyelországi Zakopanéban 2010. május 18-án, amikor elmúlt napok heves esőzései után jelentős mennyiségű hó hullott a Tátrában. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.