Árad a Duna, egyelőre nincs fennakadás

A hétvégén Budapesten várhatóan eléri a folyó vízállása az öt métert. Az árhullám miatt sem a 4-es metró, sem a budai főgyűjtő és rakpart építése nincs veszélyben.

A Dunán zajló áradás nem hátráltatja a 4-es metró folyóparti állomásainak építését, és nem okoz nagyobb fennakadást a budai főgyűjtő kivitelezésében, az alsórakpart bővítésében. Mindenestre a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. pénteken megkezdte a szükséges zsilipelést, az átemelő- és szennyvíztisztítók árvízi üzemmódra való átállítását.

A Dunán megkezdődött áradás miatt a budapesti vízállás várhatóan április 4-re eléri az öt méteres magasságot. Az FCSM pénteken három zsilipet zárt le, árvízi üzemmódra állt át az észak-pesti tisztítóban és 21 végponti átemelőn. A csatornahálózatot úgy kell megvédeni a Duna beáramlásától, hogy eközben biztosíthassák a szenny- és a csapadékvíz zavartalan elvezetését. Ezt sikeresen megtette az FCSM a 2006-os 860 centiméteres rekord vízmagasságnál.

A 4-es metró Gellért téri és Vámház téri megállói már szerkezetkészek, az állomások falai állnak, így azokat egy esetleges nagyobb áradás sem fenyegeti elöntéssel - tudtuk meg Pető Szabolcstól, a DBR Metró szóvivőjétől. Az úgynevezett leadónyílásokat pedig a 100 évente előforduló legmagasabb vízállásnál egy méterrel magasabbra építették, így a munkagödrök sincsenek veszélyben.

A budai alsórakparton zajló nagyszabású bővítést, illetve a budai főgyűjtő augusztus 1-jei próbaüzemének véghatáridejét nem befolyásolja az árvíz. Az viszont tény, hogy bizonyos vízállásoknál bizonyos munkák nem végezhetők; rövidebb csúszások (például parkolóépítésnél) előfordulhatnak, de ezzel a kivitelezők eleve számoltak. Tóth István, a beruházást koordináló EnviroDuna munkatársa elmondta, az elkészült művek és létesítmények védelme is szerződéses előírás, így azokban az áradás nem okozhat kárt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.