Arab sakkozók bántalmazása: Megúszták a rendőrök

Bizonyítottság hiányában felmentették az arab sakkozók bántalmazásának vádja alól a szegedi rendőröket. A vádlottak, a tanúk és a sértettek vallomása tele volt ellentmondásokkal, és a térfigyelő kamerák felvétele sem igazolta őket.

Csaknem négy év telt el azóta, hogy három civil ruhás rendőr 2012. június 2-án hajnalban Szegeden, a belvárosi hídon illegális migránsnak nézett két arab sakkozót, és igazoltatni akarták őket. Többen többféleképpen mondták el, hogyan kezdődött a rendőri intézkedés – mindenesetre az arabok futni kezdtek a közeli Forrás Szálló felé, ahol a szállásuk és az útlevelük volt. Utóbb azt mondták, nem úgy értették, hogy igazoltatni, hanem hogy kirabolni akarják őket.

Két rendőr gyalog, a harmadik a szolgálati kocsival követte őket. A szálloda közvetlen közelében a civil rendőrautó a járdaszigeten átkanyarodva elébe vágott az elől futó arabnak. A történtekre többen, többféleképpen emlékeztek: nekiment az arab a rendőrkocsinak, vagy fordítva.

Egy idő után a férfi futott tovább, amikor elé kanyarodott egy taxis, aki az üldözők segítségére sie­tett. Szaúd Mohamed al-Marzúki az Egyesült Arab Emírségek sakkszövetségének egyik vezetője ezek után átesett egy parkoló autón. Ő azt vallotta, hogy miután beesett két ­autó meg a sövény közé, a rendőrök utánamentek, testszerte megverték és megrugdosták. A vádirat szerint emiatt két bordája is eltörött. Meg akarták bilincselni, és csak akkor engedték el, amikor úgy látták, hogy megfullad.

Az ítélet indoklásában a Szegedi Törvényszék kiemelte: szinte minden szereplő szavahihetősége megkérdőjeleződött, mert részben a saját korábbi vallomásaikhoz képest folyton eltérően adták elő a történteket, részben szinte mindegyik tanúvallomás ellentétben állt a térfigyelő kamerák felvételével. Éppen ezért a Szegedi Törvényszék a két rendőrt felmentette a társtettességben elkövetett bántalmazás, valamint a súlyos testi sértés kísérlete vádja alól. Bűnösnek találták viszont az egyik rendőrt, aki a járdán elé vágott a menekülőnek a rendőrautóval, valamint a taxist, aki pár pillanattal később ugyanezt tette, közúti veszélyeztetés bűntettében. A rendőrt ezért 264 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, a taxist pedig két évre próbára bocsátották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.