APEH-ellenőrök előzetesben

Másodfokon elrendelte a korrupcióval gyanúsított APEH-ellenőrök előzetes letartóztatását a bíróság. A gyanú szerint hivatalos eljárást színlelnek, majd pénzért az eljárástól "eltekintettek".

Másodfokon elrendelte a korrupcióval gyanúsított APEH-ellenőrök előzetes  letartóztatását a bíróság - tudta meg a Fővárosi Főügyészség  szóvivőjétől hétfőn az MTI. Skoda Gabriella emlékeztetett rá: a bíróság első fokon nem rendelte el a két gyanúsított előzetes letartóztatását, ami ellen az  ügyészség fellebbezett, és a másodfokon eljáró bíróság hétfőn  elrendelte az előzetes letartóztatásukat. Az egyik gyanúsítottal  szemben a szökés, elrejtőzés valamint a bűnismétlés veszélyére  hivatkozott a bíróság, a másik gyanúsított esetében pedig az eljárás  meghiúsításának veszélyére.

A BRFK korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Budapesti  Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya, az APEH  Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága és Biztonsági Főosztálya  szoros együttműködésben, 2008 augusztusában indított vizsgálatot,  mert felmerült, hogy ismeretlenek hivatalos eljárást színlelnek,  majd pénzért az eljárás megszüntetését ígérik.

2008 augusztusában egy férfi, aki az APEH munkatársaként  mutatkozott be, telefonon kereste meg a sértettet, és találkozóra  hívta, hogy ajánlatát személyesen ismertesse. Ezen a megbeszélésen  már a társával együtt jelent meg - mindketten APEH-igazolványt  mutattak fel - , és közölte a sértettel, hogy ellenőrzés alá vonták  a cégét, de mintegy kétmillió forint ellenében megszüntetik az  adóhatósági eljárást.

Több találkozó és megbeszélés után a sértett 2009. február 3-án  találkozott T. Bélával, ekkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság  gazdaságvédelmi nyomozói tetten érték és előállították. A férfi  kihallgatásakor azt mondta, a sértett egyik ismerőse kérte arra,  hogy mint APEH-ellenőr, a céggel szemben eljárjon.

T. Béla munkaviszonya az APEH-nél 2008 augusztusában megszűnt,  ám szolgálati igazolványát - elvesztésére hivatkozva - nem adta  vissza.

Társát, L. Balázst, aki a bűncselekmény elkövetésének  időpontjában az APEH operatív ellenőre volt, lakásán fogták el a  nyomozók. A házkutatás során olyan személyes adatok kerültek elő,  amelyekhez az APEH adatbázisából jogtalanul jutott hozzá.

T. Bélát hivatali befolyással üzérkedés bűntettével, L. Balázst  hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével   gyanúsítják a nyomozók.  A rendőrség az adóhivatal segítségével értékeli az  APEH-rendszerében található adatokat, hogy további esetleges gyanús  ügyleteket szűrjenek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.