Apadnak a folyók, kevesebb a belvízzel elöntött terület

A pénteki eső sem rontotta számottevően az ár- és belvízi helyzetet, a belvíz egyre kevésbé okoz gondot, viszont a Tiszán szombaton harmadfokú készültséget rendelhetnek el - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A közleményben azt írták: Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza szolnoki szakaszára összpontosul a figyelem, a folyón várhatóan szombaton kell elrendelni a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. A vízszint a középső szakaszon naponta nagyjából tizenöt centimétert emelkedik, de ez nem veszélyezteti a megyeszékhelyen élők biztonságát.

Mind a Hármas-Körös, mind a Hortobágy-Berettyó apad. Már csak elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Fekete- és a Fehér-Körösön, másodfokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön. A Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön jelenleg is fenntartják a harmadfokú készültséget, de ezek a folyók is tovább apadnak.

Csongrád megyében elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Tisza szegedi szakaszán, másodfokú Csongrád és Mindszent között. Fejér megyében a pénteki zápor nem befolyásolta a vízfolyások szintjét, azokat továbbra is apadás jellemzi, Székesfehérváron elsőfokú a készültség. Nógrád megyében tartósan stagnál az Ipoly vízszintje, de az elsőfokú készültség továbbra is érvényben van Ipolytarnócnál. Tolna megye vízfolyásain is folyamatos az apadás, a Kapos dombóvári, döbröközi és kurdi szakaszán a víz már sehol nem haladja meg a töltések szintjét.

A belvízi helyzetet ismertetve a közleményben azt írták: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán az ökumenikus segélyszervezet önkéntesei péntektől az Árpád-kori műemlék templom környékén szivattyúznak, mert a víz veszélyezteti a védett épületet. A közleményben kiemelték, a kedvező időjárásnak és a folyamatos belvíz-mentesítési munkálatoknak köszönhetően csütörtök óta 2200 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága a megyében.

Kevesebb a belvízzel elöntött terület Csongrád megyében is, védekezést öt településen folytatnak, másodfokú készültség már csak Székkutason van. A megye valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

Fejér megyében a Nádor-csatornán, Cece és Ősi között másodfokú, az adony-ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán elsőfokú a belvízvédelmi, a fehérvárcsurgói tározónál pedig másodfokú a helyi vízkár-elhárítási készültség. Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. Nógrád megyében már egy településen sincs belvízvédelmi készültség.

Győr-Moson-Sopron megyében csütörtök óta már csak elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Marcal menti szakaszon, a Holt-Marcal részöblözetében, és ugyanilyen fokozatra mérsékelték a készültséget a Rába-felső belvízvédelmi szakaszon. Pest megye területén öt településen még mindig érvényben tartják a másodfokú, három településen pedig az elsőfokú belvízvédelmi készültséget.

Tolnában is javult a belvízhelyzet. Az alsóbb, szakályi és pincehelyi szakaszokon a lassú apadás mellett még mutatkoznak töltés feletti vízszintek, de ezek csak mezőgazdasági területet érintenek, lakóövezetet nem. A megye egyes pontjain még másodfokú a belvízvédelmi készültség, de a vízszintek jelentősen csökkentek. A Nádor-csatornán egyre több zsilipet lehet megnyitni, így a belvizek gravitációs úton levezethetők.

Heves megyében már csak Nagyfügeden van belvíz elleni védekezés, itt másodfokú készültség van érvényben a töltésszakasz sérülése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.