Apad a Tisza, terjed a belvíz

Apad középső szakaszán a Tisza, Szolnoknál 8 méter alá került a főfolyó vízszintje, a mellékfolyókon azonban eltérő mértékű áradás indult meg. A belvíz az Alföld közepén továbbterjedt - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője hétfőn az MTI-vel.

A Zagyva-Tarna rendszerében a mellékágakon 14-63 centiméteres, a Körösök határon túli vízgyűjtőin 35-108 centiméteres vízszintemelkedés következett be, ez utóbbi következtében az apadás helyett áradni kezdett a Hármas-Körös - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató. Hétfő reggel a Tisza középső és alsó szakaszán még elszórtan 1-3 centiméter vastag parti jeget észleltek. A Zagyván Alattyán alatt még kisebb-nagyobb megszakításokkal áll a jég.

Az igazgatóság másodfokú árvízvédelmi készültséget 365, harmadfokút 52 kilométer hosszon tart fenn. A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a kiskörei vízlépcső védelme érdekében. Az árvíz által érintett folyószakaszok mentén a fokozatmérséklések miatt a védekezésben részt vevők száma az elmúlt napokban a felére csökkent, vasárnap 482 ember dolgozott.

Belvízveszély

Az elmúlt 24 órában az enyhe időjárás hatására nagy mértékben nőtt a vízzel elöntött területek nagysága a Közép-Tisza vidékén, csaknem 600 négyzetkilométert borít belvíz. A ceglédi és a kunhegyesi szakaszon az elöntés meghaladta az eddig mért legnagyobb értéket.

A belvíz ellen vasárnap 182-en védekeztek. Kőröstetétlen önkormányzata a település védelme érdekében egy ideiglenes csatornát épít ki a közeli befogadó Gerje-főcsatorna felé. Egy Kunhegyeshez közeli juhásztanyát nagy mennyiségű belvíz vett körül, az épületeket 600 homokzsákkal körbevették, valamint egy kotrógép védőárkot készített a víz elvezetésére.

Az igazgatóság működési területén 20 településen másodfokú, míg kilencben harmadfokú védelmi készültség van érvényben a belvíz miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.