Anyja holttestéhez vezette a vadőröket az oroszlánkölyök

Egy 15 hónapos oroszlánkölyök anyja holttestéhez vezette a vadőröket egy természetvédelmi területen Indiában.

„Szombat délután a Tulsi-Shyam természetvédelmi területen sétáltam, amikor észrevettem a kölyköt a bokorban” - meséli Rana Mori a BBC-nek. Az általa említett hely a nyugat-indiai Gujarat tartományban, a Gir Nemzeti Parkban található, amely a 2010-es adatok szerint körülbelül 400 ázsiai oroszlánnak ad otthont.

Mivel a vadőr jól tudta, hogy a kölykök soha nem kószálnak el messzire anyjuktól, keresni kezdte az oroszlánt, ám hiába. „Követtem a kölyköt és elvezetett anyja teteméhez, amely egy dombocskán feküdt. Az állatot Rupának [a gyönyörűnek] hívták. Első ránézésre úgy tűnt, csak alszik, de amikor láttam, hogy nem mozdul, megpiszkáltam a nálam lévő bottal. Ekkor jöttem rá, hogy az oroszlán elpusztult” – nyilatkozta.

A 11 éves állaton boncolást végeztek. Kiderült, hogy jó néhány bordája eltört és súlyos belső sérülsései is voltak, végül a belső vérzésbe halt bele – nyilatkozta Anshuman Sharma, az erdők megbízott fenntartója, aki hozzátette, valószínűleg valamilyen más állattal harcolhatott az oroszlán, feltehetően egy csorda ázsiai vadbivallyal.

Mr. Sharma azt is megjegyezte, hogy a kisoroszlán viselkedése meglehetősen szokatlan és meglepő, és ehhez hasonlóval sem találkozott még soha, pedig régóta figyeli az itteni oroszlánokat.  Yadvendra Dev Jhala, az Indiai Vadvilági Intézet oroszlánszakértője sem hallott ilyen esetről, hogy egy kölyök az ember segítségét kérné. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Girben békében élnek egymással az állatok és az emberek, és hogy az "az oroszlánok általában megismerik a rájuk vigyázó embereket." 

„Nem olyanok mint a kutyák,  nem fognak pacsit adni vagy csóválni a farkukat, de úgy hisszük, hogy megismerik azokat, akiket nap mint nap látnak” – mondta Sharma.

Az oroszlánkölykök 2,5-3 éves korukig teljesen az anyjuktól függnek, egyedül képtelenk túlélni. A 15 hónapos kölyök most a vadőrök folyamatos megfigyelése alatt áll. Mr. Sharma és munkatársai abban bíznak, hogy a fiatal állat egy másik falkához csapódik, vagy egy nőstény befogadja és vigyáz majd rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.