Ebben a nyelviskolában egy hét alatt mindenki ugrik egy szintet

Brit tudósok megállapították... hogy tíz emberből négy az hat. Legalábbis az arány az angolul valóban folyékonyan beszélők, és a sok évvel ezelőtti nyelvvizsgával, passzív tudással rendelkezők között hasonló.
"Értek mindent, de nem merek megszólalni". A szinte már közhelyessé vált szállóigével igen sokszor találkozhatunk.

Egy véletlen kapcsán alkalmam volt két napot eltölteni egy Magyarországon még újnak számító nyelviskolában, Pomázon. A Teleki-Wattay kastélyban működő bentlakásos Angol Falu elsősorban a beszédkészségüket fejleszteni kívánókat várja. A tanárok és beszélgetőpartnerek mind angol anyanyelvűek, de más-más országokból érkeztek.

Pomázon, a Teleki-Wattay kastélyban működik a bentlakásos nyelviskola
Nyul Zsuzsanna

A tanórák reggel kilenctől délután négyig tartottak, majd a tradicionális ötórai tea után egészen a vacsora végéig kötetlen szabadprogramok közül lehetett választani. Videójátékok, kártyázás, társasjátékok vagy csak az élet értelmének megvitatása. Angolul, természetesen.

Ebben az iskolában egy kis játék is belefér a programba
Nyul Zsuzsanna

A délutáni beszélgetőpartnerek nagyrésze a CEU egyetem külföldi hallgatói voltak; vidámak, nyitottak és megállás nélkül voltak képesek beszélni és beszéltetni. Két nap alatt egyetlen percre sem volt lehetőségem magyarul megszólalni, így az írásbeli szintfelmérőm alapján megállapított nyelvtani tudásomat sikerült utolérnem beszédkészségben is a második nap végére.

A délután a nagy beszélgetések ideje, persze csak angolul lehet megszólalni
Nyul Zsuzsanna

A normál "tanítási rend" egyébként egy hetes kurzusra épül, s egy teljes szint emelkedését ígéri. Ezt kissé kétkedve fogadtam elsőre, de utólag el kell ismernem, hogy nem túloztak. Joe, az iskola egyik koordinátora elmondta, hogy természetesen az abszolút kezdőknek van a legnehezebb dolguk az első napokban, de náluk a legnagyobb az áttörés a hét végére.

Tapasztalataim szerint ez a típusú oktatás elsősorban azoknak ideális, akik kommunikálni szeretnének.

Magabiztosságot, lendületet ad ez a hét, ha a munkájukhoz szükséges a nyelvtudás. Hiszen egy tárgyaláson vagy egy szóbeli nyelvvizsgán nem az a fő cél, hogy teljesen helyesen beszéljünk, - persze hosszú távon mindenki ide szeretne eljutni - hanem, hogy beszéljünk, megértessük magunkat.

Ha kevés az idejük ahhoz, hogy a hagyományos, heti 2x2 órás nyelvtanfolyamokkal lassú, s leginkább írásbeli tudást kapjanak, de egy hétre el tudnak szakadni a munkájuktól, családjuktól, akkor ez a hét tökéletesen alkalmas arra, hogy átszakítson egy gátat, amely után passzív értőből, aktív használóvá válnak.

(x)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.