Ilona tökélyre fejlesztette a zsugoriságot, most másoknak segít

A 66 éves Ilona Richardsnak 10.000 fontos állami nyugdíjából kellett kifizetnie egy kisebb jelzálogot, így meg kellett húzni a nadrágszíját. Előbb kicsit, majd nagyon, végül a szükségből szenvedély lett és ma már blogján oszt meg spórolási tippeket.  

A Scunthorpe-ban élő Richards a hatvanadik születésnapja előtt, 2009-ben vonult nyugdíjba. Évi 2400 fontot (mintegy 965 ezer forint) költ és saját blogot vezet megtakarítási tippjeiről - írja a sajtó által csak Nagy-Britannia legtakarékosabb nőjének becézett asszonyról a Daily Mail

Nehezen hihető, hogy mindössze egyetlen flakon mosogatószer elegendő számára egy teljes évre, ahogy fogkrémből is csak évente egy tubussal használ. Fürdeni hetente egyszer fürdik. Véleménye szerint a köztes időben alkalmanként egy alapos mosakodás a konyhában két kanna vízzel épp elég. A használt fürdővíz sem megy kárba. Ezzel öblíti le a WC-t, naponta egyszer.

Az asszony nem meglepő módon nem különösebben kedveli a vendégeket, akik meglátása szerint pénzbe kerülnek. "Ne bátorítsd a látogatókat! - hangzik az egyik intelme. "Nálam túl hideg van. A legtöbben fáznak a házamban, így nem jönnek át és ezzel is pénzt takarítok meg." Látogatóitól megköveteli, hogy hozzanak maguknak teát, ha inni akarnak. Házában a fűtést legfeljebb napi egy órára kapcsolja be. A réteges öltözködésben hisz. 

A fűtés mellőzése több szempontból is megtérül. Néhány évvel ezelőtt elromlott a lakásában a fűtés és nem volt melegvíz sem. Olyan jól elboldogult ezek nélkül is, hogy csak három és fél évig után javíttatta meg.

Eddig még soha nem sikerült elköltenie a teljes nyugdíját. Hála a spórolásnak decemberben megengedhette magának, hogy vegyen egy hűtőt és fenn tud tartson egy használtautót. A tetőt és a melegházat azonban nem javítatja meg, mert, ahogy mondja, azok nélkül is tökéletesen elboldogul. Megjegyzi, hogy ha az ember megszokja a fazont, a férfi nadrágok sokkal olcsóbbak és kényelmesebbek is, mint a nőknek készültek. 

Az élet számos területén talál olyan apróságot, ami megtakarít számára némi pénzt. Kevesebb tinta fogy például, ha az ember kis betűkkel ír. Mindig csak egy villany ég nála egyszerre és ha éjszaka ki kell mennie e WC egy zseblámpával világít. Véleménye szerint a világ tele van pazarlással és költekezéssel, ő pedig büszke rá, hogy megmutathatja, hogyan élhetnek az emberek egyszerűbb, takarékosabb életet.

Ételvásárlásra például az éjszaka a legalkalmasabb, az angol szupermarketek ugyanis éjszaka olcsóbban adják a lejárt, vagy közeli lejáratú termékeket. Richards sohasem bevásárlólistával megy boltba, hanem azt veszi meg, ami akciós. A hűtője akciós zöldségekkel van megpakolva. Vegetáriánus, hiszen az olcsóbb. Némi hús csak a kutyája és három macskája miatt van. A nő azt állítja, hogy jól és bőségesen étkezik. Soha nem rontotta el a gyomrát, sőt, azt állítja, nagyon jól főz.  

"Rendszeresen ellenőrzöm, hogy mi van a hűtőmben" - magyarázza. "Megnézem, megszagolom és megtapogatom, hogy jónak tűnik-e még. Akkor eszem meg a dolgokat, amikor már nem lehet őket tovább tartogatni."

Az asszony Burton-on-Trentben nőtt fel két testvérével. Apja egy pékségben, az édesanyja egy gyár üzemi konyhájában dolgozott. 15 évesen otthagyta az iskolát és különféle munkák után 27 évesen rájött, hogy a kamionozás az élete. 30 évesen már saját háza volt. Soha nem akart gyereket, nem volt férjnél, de magányosnak se érezte magát. Szerelmi életét hektikusnak tartja.

Alkalmanként egy zacskó chipsszel kényezteti magát. A születésnapjára pedig vett magának egy jegyet Lesley Garrett májusi koncertjére. "Az emberek folyton azt mondják zsugori vagyok. De én nem vagyok zsugori, csak óvatos és büszke vagyok arra, ahogy élek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.