Angelina Jolie hamarosan Boszniában forgat

November közepén pár napra Boszniába költözik Angelina Jolie első rendezői filmjének stábja.

November közepén pár napra Boszniába költözik Angelina Jolie első filmjének stábja. A produkció néhány jelenetét ugyanis Szarajevóban és Varesben veszik fel majd fel előreláthatóan november 17. és 21. között – tudta meg a  boszniai média. A dátum persze annak függvényében még változhat, hogy miként haladnak az október eleje óta zömében Budapesten forgatott film munkálatai.

Szerelem a háborúban

Jolie filmjének egyik szereplőjét instruálja
Angelina Jolie (R) talks to cast members during the filming of her first movie "Untitled Bosnian War Love Story" in central Budapest October 13, 2010. Jolie will direct her first feature film about a Serbian man and Bosnian woman who meet on the eve of the 1992-95 Bosnian war. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: ENTERTAINMENT)

Jolie maga írta és rendezi első filmjét, melynek története a balkáni háború idején játszódik. Egy bosnyák lány és egy szerb férfi szeret egymásba a háború előestéjén, ám a harcok elválasztják őket egymástól. Legközelebb egy internálótáborban látják visziont egymást, ahol a lány fogolyként, a férfi pedig az őrök egyikeként szolgál.

Felháborodás, tiltakozás, megvont forgatási engedély

A színész-rendező boszniai forgatási tervei óriási felháborodást váltottak ki a helyiektől, a kiszivárgott információk szerint ugyanis a történet szreint egy muzulmán lány beleszeret egykori megerőszakolójába. Egy bosnyák női szervezet, amely a háború női áldozatait képviseli, kiharcolta, hogy tagadják meg a produkció forgatási engedélyét. Így a bosznia-hercegovinai kulturális tárca megvonta Angelina Jolie engedélyét arra, hogy filmjének egy részét az ország területén forgassa.

- Nincs többé engedélyük arra, hogy Boszniában forgassanak. Megkapják azt, ha elküldik nekünk a forgatókönyvet egy olyan történettel, amely más lesz, mint az, amit elmondtak nekünk azok az emberek, akik olvasták a forgatókönyvet - üzente a miniszter. Indoklása szerint ugyan nem tudja megakadályozni, hogy a filmet máshol vegyék fel, az engedély visszavonásával ki akarta fejezni "egyet nem értésüket egy olyan film forgatásával, amely nem az igazságot mondja el, és nagyszámú áldozatot sért meg.

- Ez félrevezető történet. A háború idején megerőszakolt nők több ezer vallomása között nincs egyetlen egy sem, amely egy áldozat és megerőszakolója szerelmi történetéről szólna. Senkinek nem engedjük meg, hogy meghamisítsa fájdalmunkat" - nyilatkozta akkor a Háború nőáldozatai nevű szervezet vezetője.

Csak egy félreértés...

A boszniai botrány hallattán JolieJolie azonnal írt a boszniai női szervezetnek, hogy megnyugtatta őket filmje és annak miondandója kapcsán.  Levelében azt kérte, ne ítéljenek azelőtt, mielőtt látták volna a filmet. Mindeközben a boszniai hatóságokhoz elküdték a film forgatókönyvét, ami eloszlatta az aggályokat, így Jolie filmje, s így a forgatási engedély is zöld utat kapott.

Angelina Jolie jelezte, hogy a boszniai munkák alatt találkozni akar a korábban panaszt tevő női szervezettel, hogy személyesen is tisztázhasson velük a félreértést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.